EAST SILVER

ČESKÝ DOKUMENT

Dánské dobrodružství českých židovských teenagerů

11. 4. 2016

Autor: Filip Šebek

V pondělí 18. dubna proběhne v pražském kině Světozor česká premiéra dokumentárního snímku Na Sever, v němž izraelská dokumentaristka slovenského původu Natasha Dudinski přibližuje donedávna neznámý příběh skupiny osmdesáti českých židovských teenagerů, kteří v říjnu 1939 prchli před nacisty z Prahy do Dánska. Tam nakonec strávili 4 roky.

Autorkou námětu filmu je česká novinářka Judita Matyášová, která objevila tento zapomenutý příběh v roce 2010 a publikovala ho v knize Přátelství navzdory Hitlerovi. „Je to příběh o dospívání v cizí zemi, která se nebála otevřít uprchlíkům. Příběh o ztrátě domova a blízkých, o sžívání s novou kulturou. Je to příběh o záchraně. Tehdy, podobně jako dnes, to až na světlé výjimky nebyly vlády, které pomáhaly uprchlíkům, ale hlavně jednotlivci. Díky nim mohly příběhy uprchlíků skončit happy endem,“ říká režisérka Natasha Dudinski. Hlavní postavy filmu se na smutek z odchodu ze svých domovů a na obavy o své blízké snažily zapomenout prací na dánských farmách a také prohlubujícím se vzájemným přátelstvím. V roce 1943 se skupina rozprchla do různých koutů světa a trvalo dlouhých 70 let, než jejich příběh objevila již zmíněná novinářka z Lidových novin Judita Matyášová.

Dokument Na Sever si odbyl světovou premiéru koncem listopadu loňského roku na festivalu Jeden svet v Bratislavě, 19. ledna pak proběhla izraelská premiéra v Haifě v rámci akce u příležitosti Mezinárodního dne Holocaustu. Snímek produkovaný společností Mimesis Film byl podpořen Institutem dokumentárního filmu zařazením do trhu East Silver a my mu přejeme co nejvíce diváků a festivalových ocenění.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace