EAST SILVER

Karavanové snímky dál putují po světových festivalech

25. 4. 2016

Autor: Filip Šebek

Dokumentární filmy z regionu střední a východní Evropy, které svými aktivitami podpořil IDF, se od počátku letošního roku objevily zásluhou projektu East Silver Karavana v programu více než dvou desítek filmových festivalů nejen v Evropě, ale i v USA, Kanadě, Hong Kongu, Brazílii, Argentině či Austrálii. Polský dokument Snails navíc získal na nizozemském festivalu Go Short Cenu diváků.

O účasti snímků podpořených IDF na lednových festivalech v Jaipuru, Terstu a Helsinkách jsme vás již informovali zde. Z výběru letošní East Silver Karavany pak dramaturgové následujících festivalů projevili největší zájem o časosběrný snímek Heleny Třeštíkové Mallory, který se v roce 2016 objevil již na sedmi festivalech a jen v průběhu května se objeví na dalších dvou. Velké oblibě se těší také dokumenty Cinema, Mon Amour, Sick či krátký polský dokument Snails, který na nizozemském festivalu Go Short získal Cenu diváků. Snímek režiséra Grzegorze Szczepaniaka, přibližující prosperující „šnečí průmysl“ a zajímavou skutečnost, že polští chovatelé exportují šneky nejen do Francie a Itálie, ale dobývají s nimi i Čínu a Japonsko, získal již na MFDF Jihlava Cenu Silver Eye v kategorii krátkých dokumentů. A jaké další festivaly čekají v nejbližší době vybrané „karavanové dokumenty“?

V pondělí 25.4. začíná v kosovské Prištině další ročník festivalu PriFest (Prishtina International Film Festival), kde se představí snímky The Network, Nebezpečný svět Rajka Dolečka a ve světové premiéře zde bude uveden dokument Tashi Delek!. 28. dubna pak začne v italském Trentu festival horských a cestopisných filmů zaměřený na snímky, které se zabývají horami, dobrodružstvím a cestováním. Do programu letošního ročníku organizátoři zařadili snímky Cesta vzhůru, Jurek, K2 – Touching the Sky a The Place. Ve stejný den začíná v kanadském Torontu také renomovaný festival Hot Docs, kde bude k vidění již zmíněný dokument Mallory, který se představí i na australském festivalu Human Rights Arts & Film Festival. Jen o dva dny později zahájí svůj další ročník DOXA Documentary Film Festival ve Vancouveru, kde byl zařazen do programu snímek Perfection is Forever.

5. května startuje v Mnichově Dok.fest International Documentary Film Festival, kde si z „karavanové nabídky“ organizátoři vybrali filmy snímky Trapped by Law a Nebezpečný svět Rajka Dolečka. 12. května začne v srbské metropoli festival Belgrade BelDocs, jehož návštěvníci budou moci vidět snímek The Unidentified a dokument Jana Foukala Amerika, který je letos i součástí nabídky projektu KineDok. Ve stejný den se otevřou brány moldavského festivalu Cronograf International Documentary Film Festival. Jeho organizátoři si do programu vedle snímku Nebezpečný svět Rajka Dolečka vybrali také dokumenty The Network a My Father the Banker, další snímek z letošní „kinedokové“ nabídky. Tvůrcům všech dokumentů držíme palce a věříme, že vás brzy budeme moci informovat o jejich oceněních.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace