EAST SILVER

Nejúspěšnějšími snímky z výběru East Silver Karavany jsou Mallory a Cinema, Mon Amour

3. 10. 2016

Autor: Filip Šebek

Dokumentární filmy z regionu střední a východní Evropy, které svými aktivitami podpořil IDF, se stále objevují zásluhou projektu East Silver Karavana v programu zahraničních filmových festivalů. Seznámit se s nimi bude opět možné během MFDF Jihlava ve videotéce trhu East Silver.

„Za rok 2016 proběhlo k dnešnímu dni na nejrůznějších filmových festivalech již 121 projekcí karavanových dokumentů, což je oproti loňsku zhruba desetiprocentní nárůst a to ještě rok neskončil. Na festivalový okruh 2016/2017 jsme zatím přijali od začátku roku 14 titulů. Jejich počet se do konce roku ale ještě navýší díky výběru z trhu East Silver,“ říká koordinátor East Silver Karavany Tomáš Ledvina. Mezi nejčerstvější filmy patří COOLTOUR v režii talentovaného slovenského dokumentaristy Miro Rema, koprodukční snímek dánské režisérky Robin Petré Pulse a dokument polského tvůrce Macieje Adameka Two Worlds.

Mezi nejúspěšnější tituly zatím patří snímek Mallory Heleny Třeštíkové, který se objevil už na 13 festivalech a dokument rumunského režiséra Alexandru Belce Cinema, Mon Amour vznikající v koprodukci s českou produkční společností Pink Productions, který byl k vidění na 12 festivalech.

Projekt East Silver Karavana slouží festivalovým dramaturgům v lepší orientaci na východoevropské scéně a snaží se vyhovět přímo jejich programovým potřebám a doporučit filmy podle určitých tematických klíčů. „V současnosti putují karavanové filmy díky rozrůstající se síti partnerských festivalů na více než 120 soutěžních filmových přehlídek. Protože se ale snažíme pro každý dokument vytvořit specifickou festivalovou strategii, vybíráme celkově ze seznamu čítajícím téměř 400 festivalů,“ dodává Tomáš Ledvina.

Dokumenty z East Silver Karavana také pravidelně sbírají festivalová ocenění. V poslední době zabodoval snímek Rough Stage, který získal na The Pärnu International Documentary and Anthropology Film Festival Cenu za nejlepší estonský dokument. Oceněn zde byl také snímek Five Lives. Polský film End of the World byl úspěšný pro změnu na Tirana International Documentary Film Festival v kategorii středometrážních dokumentů, oceňovaný polský dokument Snails, vítěz Ceny Silver Eye v kategorii krátkých filmů, získal Diváckou cenu na festivalu Go Short 2016 v holandském Nijmegenu a český dokument Stále spolu ocenila porota Wales International Documentary Festival Cenou za nejlepší střih. Aktuální seznam snímků z letošní kolekce East Silver Karavana najdete zde.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace