EX ORIENTE FILM

Salomé Jashi v Jihlavě uvede masterclass o svém novém oceňovaném filmu

5. 10. 2016

Autor: Filip Šebek

V průběhu MFDF Jihlava se již tradičně uskuteční druhé setkání workshopu Ex Oriente Film organizované Institutem dokumentárního filmu. Program workshopu nabídne i letos řadu autorských masterclasses a přednášek věnovaných nejrůznějším aspektům dokumentární tvorby. Mezi lektory workshopu bude v letošním roce také oceňovaná režisérka a producentka Salomé Jashi, která se v pondělí 24.10. od 17:30 v Hotelu Gustav Mahler podělí o zkušenost s produkováním a režírováním svého posledního dokumentárního filmu Oslnivý svit soumraku (The Dazzling Light of Sunset), který na festivalu Visions du Réel získal Cenu za nejlepší debut. Rozhovor se Salomé Jashi o lokálních médiích, zachycování reality či transmediálních projektech si můžete přečíst níže.

Co bylo hlavním důvodem k rozhodnutí natočit váš nový snímek Oslnivý svit soumraku o novinářce Dariko z lokální gruzínské televize? Znala jste jí ještě před natáčením?
Prvotní idea vzešla z mého zájmu o malá, lokální media. Zajímalo mě, jakými událostmi se zabývají v porovnání s velkými médii, která řeší globální témata. Během rešerší jsem nakonec vybrala malou televizní stanici z gruzínského městečka Tsalenjikha, jíž tvoří jen pár lidí a jednou z nich je Dariko. Představovala jsem si, že by její práce během sestavování hlavních zpráv ze života města byla leitmotivem celého filmu. Nejdříve tedy přišel nápad a až poté jsem našla své postavy.  

Před absolvováním dokumentární tvorby na katedře mediálního umění londýnské univerzity Royal Holloway jste studovala žurnalistiku. Byl vám tato zkušenost při natáčení filmu v něčem užitečná? 
Stále se sama sebe ptám, zda pro mě byla zkušenost novinářky a reportérky v mém životě a práci v něčem přínosná. Vnímám jí jako velmi odlišnou profesi, dokonce jako pravý opak filmové tvorby. V tomto dokumentu jsem se svým způsobem vydala zpět k reflexi mé předcházející profese. V malém městě má novinařina sice mnohem jednodušší charakter než ve velkých médiích, ale stejně funguje podle podobných schémat ohledně výběru zpráv, předpojatosti, povrchnosti atd. Takže ano, možná má předcházející novinářská zkušenost byla pro tento film užitečná, protože jsem věděla, co mohu očekávat.

Ve formální stránce vašeho filmu hodně upřednostňujete observaci a snažíte se do příběhu vstupovat co nejméně. Myslíte si, že se tímto způsobem dostanete blíže “skutečné” realitě nebo je každý dokumentární snímek podle vás ryze subjektivní?
Nemyslím si, že by cokoli mohlo a mělo být objektivní. Realita je vždy úhlem pohledu. Jak mohu říci, že filmem přibližujiu realitu, když si vybírám scény, které budu natáčet a způsob, jakým je budu zachycovat? Nemluvě o skládání všech těchto prvků dohromady a vytváření kontextu. Také si nejsem jistá, že termín “observační dokument” je úplně správný. Sice v první řadě pozoruji, ale potom si stejně vyberu “svou” realitu, svůj úhel pohledu.

Na letošním MFDF Jihlava budete figurovat v roli tutora mezinárodního workshopu Ex Oriente Film určeného pro dokumentární tvůrce. Všimla jste si v posledních letech nějakých nových trendů na poli dokumentární tvorby?
Ráda bych připomněla, že Ex Oriente Film byl první workshop, kterého jsem se zúčastnila s mým snímkem Bakhmaro a otevřel mi oči i dveře směrem k mezinárodní dokumentární produkci. Od té doby mám pocit, že vrostla popularita transmediálních a hybridních dokumentární projektů. Definice dokumentárního filmu se stala neurčitější a vágnější, což ale nabízí širší možnosti.

Myslíte si, že budoucností dokumentární tvorby jsou právě transmediální projekty?
I když mohou být transmediální projekty skvělé pro vyprávění příběhů, nemyslím si, že by dokázaly nahradit tradiční dokumentární tvorbu. Je to naprosto odlišná oblast. Kdysi se uvažovalo, že si transmedia podrobí filmový průmysl, ale podle mě pomalu ztratí na významu, který jim je v současné době přisuzován.

Jaký máte názor na využívání hraných či inscenovaných pasáží v dokumentární tvorbě?
Pokud je film dobrý, je mi úplně jedno, zda jde o dokument, hybrid nebo fiktivní snímek.

Nemáte pocit, že velká spousta dokumentárních tvůrců soustředících se na lidskoprávní témata často zbytečně obětuje uměleckou stránku filmu závažnosti sdělení?
Když jsem před lety poprvé navštívila festival IDFA, všimla jsem si, že většina filmů má velmi silný příběh nebo postavy, ale umělecky mi přišli slabé. Tyto filmy ale přinášejí informace, zvyšují povědomí, nutí člověka přemýšlet a cítit se znepokojen. Ptala jsem se sama sebe, zda má smysl soustředit se v dokumentární tvorbě tolik na styl a formu, tak jak to dělám já, když informace jsou pro svět mnohem důležitější. Tato otázka má dvě strany a jde o rozhodnutí, které musí vždy učinit každý filmař. Je důležitější téma anebo umělecká a estetická cesta, během níž pracujeme se svým okolím a vytváříme obsah tímto způsobem? I když sama hodně zápasím s jasnou odpovědí, ve skutečnosti se přikláním k druhé variantě.

Pracujete už na dalším filmu?
V současnosti pracuji na kompletně odlišném projektu, který s filmem nijak nesouvisí.

Kdybyste měla neomezený rozpočet, do jakého dokumentárního projektu byste se nejraději pustila?
Možná budu znít pateticky, ale takový dokument by představoval obrovskou zodpovědnost. Za výrobu celovečerního dokumentu utratíme tisíce eur a přitom bychom za tuto sumu mohli postavit školy, zaplatit stipendia, zajistit ubytování pro uprchlíky atd. Za takovéto peníze by se prostě dala pořídit spousta užitečných věcí. Takže natáčet film je velká zodpovědnost. Děláme ale ve skutečnosti něco lepšího? Stojí to za to? Možná jde o altruistické otázky, ale já bych nechtěla mít na svůj film neomezený rozpočet.

Pondělí, 24. října 2016, 17.30 – 19.00 | Hotel Gustav Mahler, Křížová 4

MASTERCLASS: SALOME JASHI

Během své masterclass se renomovaná gruzínská filmařka Salomé Jashi podělí o zkušenost s produkováním a režírováním svého posledního dokumentárního filmu The Dazzling Light of Sunset. Detailněji se přitom zaměří na fázi psaní treatmentu a způsob rešeršování projektu a na to, jak tato přípravná fáze následně přispěla k úspěšnému dokončení filmu. Ve své masterclass se Salomé bude věnovat také klíčovým otázkám týkajícím se nutnosti identifikovat “příběh filmu” a možným rozdílů mezi tím jak si příběh definovat pro sebe jako autor a jak jej prezentovat navenek. Příblíží také svou cestu momenty tvůrčí motivace i demotivace v průběhu celé produkce filmu a osobní pohled na to, jak symbióza otevřenosti a tvrdohlavosti přispívá k natočení úspěšného filmu.
Otevřeno pro: Akreditace Industry + Press

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace