EX ORIENTE FILM

Ex Oriente Film workshop zve do Jihlavy na masterclass Mikea Bonanna a další části svého otevřeného programu

13. 10. 2016

Autor: Kristýna Balaban

Za necelé dva týdny se během jubilejního 20. ročníku MFDF Ji.hlava uskuteční 2. setkání workshopu Ex Oriente Film. 13 renomovaných lektorů, hostů a observerů zde bude pracovat s 12 týmy režisérů a producentů na jejich dokumentárních projektech. Kromě uzavřených dílen i individuálních konzultací zaměřených na vývoj příběhu, analýzu natočeného materiálu, produkční i distribuční aspekty vznikajících dokumentů nabídne program Ex Oriente Film již tradičně několik výjimečných přednášek, projekcí i masterclassů, které budou otevřeny dokumentárním profesionálům i zájemcům z řad veřejnosti. V rámci otevřeného programu Ex Oriente Film představí své tvůrčí postupy např. Mike Bonanno ze slavné dvojice Yes Men či oceňovaná režisérka a producentka Salomé Jashi.

„Vzdělávací program Ex Oriente Film pomáhá 12 týmům začínajících i zkušených tvůrců z celé střední a východní Evropy s komplexním vývojem jejich dokumentárních projektů. Lektory workshopu budou významní světoví profesionálové, kteří se v Jihlavě představí publiku také během otevřených přednášek a autorských masterclasses Budou mezi nimi např. oceňovaná režisérka a producentka Salomé Jashi, jejíž film Oslnivý svit soumraku je zařazen do soutěžní sekce Mezi moři, renomovaný filmový kritik a ředitel prestižního benátského Critics Week Giona A. Nazzaro či jeden z předních evropských specialistů na marketing a distribuci Peter Jaeger. Speciálním hostem, kterého přiváží IDF v rámci workshopu Ex Oriente Film ve spolupráci s MFDF Ji.hlava, bude Mike Bonanno ze slavné umělecké a aktivistické dvojice Yes Men. Yes Meni se proslavili svými happeningy a intervencemi do médií i internetu, jimiž se snaží upozorňovat na problémy spojené s nadnárodními korporacemi, globálními klimatickými změnani i politickou lobby. Publikum se s Mikem Bonannem  bude moci setkat na otevřené masterclass, které bude předcházet projekce zatím posledního filmu Yesmenů.“ říká vedoucí workshopu Ex Oriente Film Veronika Lišková.

Masterclass Mikea Bonanna Film jako nástroj tvořivého aktivismu se uskuteční ve čtvrtek 27.10. od 18.30 v kině Dukla a zúčastnit se ho mohou všichni akreditovaní návštěvníci jihlavského festivalu. Mike Bonanno (vlastním jménem Igor Vamos) se v ní zaměří na to, jak správné strategie videotvorby a práce s novináři mohou přispět ke zviditelnění aktivistických akcí. Masterclass přiblíží některé z taktik a poznatků, kterým se za dvě desítky let svého působení slavná dvojice Yes Men naučila. Její součástí bude také projekce filmu Yesmeni se bouří.

Výběr z programu Ex Oriente Film otevřeného filmovým profesionálům

Návštěvníci jihlavského festivalu s akreditací industry a press se mohou těšit na bohatý program připravený IDF už od pondělí 24.10., kdy jej zahájí masterclass renomované gruzínské filmařky Salomé Jashi. Ta se podělí o zkušenost s produkováním a režírováním svého posledního dokumentárního filmu Oslnivý svit soumraku, který na festivalu Visions du Réel získal Cenu za nejlepší debut. Rozhovor se Salomé Jashi o lokálních médiích, zachycování reality či transmediálních projektech si můžete přečíst zde.

Ve stejný den se souběžně uskuteční případová studie, v níž přiblíží německý producent Gregor Streiber klíčové zkušenosti, které nabyl během více než patnácti let své producentské kariéry a řízení vlastní produkční společnosti Inselfilm.

Ve čtvrtek 27.10. dopoledne se publiku představí renomovaný italský kritik, spisovatel a ředitel benátské přehlídky Venice Critics‘ Week, Giona A. Nazarro. Během své přednášky bude za pomoci četných ukázek z dokumentárních filmů rozmanitých žánrů ilustrovat, na co zaměřuje pozornost a co hledá při své práci selektora. Rovněž přiblíží, o jaké strategie a východiska se v procesu selekce filmů opírá a jaké rozdílné role a úlohy sledují kurátoři, dramaturgové a festivaloví dramaturgové.

pátek 28.10. pak otevřený program workshopu Ex Oriente Film uzavře přednáška předního evropského experta na marketing a distribuci Petera Jaegera. Ten se v ní zaměří např. na otázky, jak vybrat pro film správný trh a festivalovou strategii, jak naplánovat distribuční a marketingovou strategii, či na co si dát pozor při vyjednávání smlouvy se sales agentem.

Otevřený program Ex Oriente Film workshopu nabídne také přednášky a případové studie věnované právním aspektům mezinárodní koprodukce, specifikům koprodukčního rozpočtu či dostupným finančním zdrojům pro dokumentární filmy produkované Evropě. Všechny akce otevřeného programu Ex Oriente Film s výjimkou masterclassu Mikea Bonanna se uskuteční v prostorách jihlavského hotelu Gustav Mahler (Křížová 4). Celý otevřený program workshopu je k nalezení zde.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace