EX ORIENTE FILM

EAST DOC PLATFORM

EAST SILVER

EAST DOC FORUM

ČESKÝ DOKUMENT

12 filmů podpořených IDF v soutěžních sekcích MFDF Jihlava

17. 10. 2016

Autor: Filip Šebek

Také v letošním roce nebude na MFDF Jihlava chybět řada snímků, které v různých fázích vývoje podpořil Institut dokumentárního filmu. V soutěžní sekci Mezi moři se představí čtveřice filmů, v kategorii Česká radost pak osm nových českých dokumentů.

V soutěžní sekci Mezi moři, která „reprezentuje země a národy střední a východní Evropy, teritorium jejich vzájemných dějinných, politických či kulturních vztahů“, se představí např. snímek Roberta Kirchhoffa Díra v hlavě, který se ještě pod pracovním názvem Cesta lesem prezentoval na East Doc Platform 2016. Renomovaný slovenský dokumentarista se v něm rozhodl konfrontovat zapomínající současnost ohledně romského holocaustu se vzpomínkami posledních přeživších pamětníků těchto hrozivých událostí. 
V sekci bude uveden také chorvatský dokument Za tváří zrcadla, účastník workshopu Ex Oriente Film 2013. Jeho tvůrci v něm v poetickém duchu a v šesti kapitolách přibližují cestu k sebeuvědomění a nalezení vnitřního míru a harmonie spolurežisérky snímku Katariny Zrinky. Do programu byl zařazen také polský snímek Mořský mnich, účastník East European Forum 2012 a East Silver Karavany 2016. Režisér Rafal Skalski v něm sleduje 15denní pobyt třicetiletého Balla v buddhistickém klášteře, který má podle thajských tradic znamenat symbolický přechod od divokého studentského života k uměřené dospělosti.
V Mezi moři bude uveden také nejnovější snímek Salomé Jashi Oslnivý svit soumraku, účastník East Doc Platform 2013, East European Forum 2015 a East Silver 2016. O filmu si můžete přečíst v rozhovoru s režisérkou zde.

V prestižním výběrů českých dokumentů s názvem Česká radost bude z filmů podpořených IDF soutěžit např. snímek Slepý Gulliver Martina Ryšavého, nedávno uvedený v předpremiéře na Večeru s českým dokumentem v kině Světozor. Zde byl prezentován i nejnovější dokument Filipa Remundy z cyklu Český žurnál Krtek a Lao-c´, zařazený navíc do letošního výběru East Silver. Na akci Czech Docs... Coming Soon, konané v rámci březnové East Doc Platform, byl prezentován dokument FC Roma Rozálie Kohoutové a Tomáše Bojara či Normální autistický film Miroslava Janka. Zástupcům prestižních mezinárodních filmových festivalů se zde představil také snímek Jmenuji se Hladový Bizon Pavla Jurdy.
Do České radosti pak jihlavští dramaturgové zařadili i dokument Výchova k válce Adély Komrzý, snímek Miluj mě, jestli to dokážeš Dagmar Smržové a nový film Petry Nesvačilové Zákon Helena. Také tuto trojici filmů podpořil IDF, konkrétně zařazením do trhu East Silver. Tvůrcům všech zmíněných filmů přejeme na MFDF Jihlava co nejvíce spokojených diváků a festivalových ocenění.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace