KINEDOK

KineDokové projekce s debatami od Teplic až po Dožice

9. 11. 2016

Autor: Filip Šebek, Kristýna Genttnerová

Druhý ročník jedinečného mezinárodního projektu KineDok, organizovaného Institutem dokumentárního filmu, je v plném proudu. Jen v České republice se promítají dokumenty z letošní kolekce na více než čtyřech desítkách míst. V Jihlavě to byl nádherný prostor gotického kostela Povýšení sv. Kříže, v Ústí nad Labem Vědecká knihovna J. E. Purkyně a v Praze např. MeetFactory či Skautský institut. Projekce oceňovaných snímků doprovázené debatami s odborníky na politická, sociální i třeba hudební témata si můžete dopřát až do konce roku. 

Fokus kafe v Teplicích nasadilo v listopadu třídenní KineDok maraton, který ve čtvrtek 10. listopadu uzavře promítání rumunského filmu Zlatý robot o mladé boxerce Stelutě, která má za sebou nejen řadu vítězství na evropských i světových šampionátech, ale také dětství strávené na ulici a v dětském domově. „Jedna prožitá zkušenost je lepší než měsíce povídání o zkušenosti. Dítě si musí vše zažít, „osahat“, spálit se, prostě klidně udělat chybu, ale poučit se a jít dál," říká Tomáš Šorf, vychovatel z dětského domova v Krupce, kterého pozvala Nikola Seifrtová do Fokus kafe na debatu po filmu. Rozhovor s tvůrci filmu o hlavní hrdince i natáčení najdete zde.

Po úspěšné zářijové projekci filmu Toto a jeho sestry, který byl uveden na festivalech v Zurichu, San Sebastianu, Rotterdamu a Lipsku, kde získal několik ocenění, naplánovala Marta Kočková v KOČKINU v Dožické čajovně další z filmů KineDok Hudební bratři na 11. listopadu. Frontman nejznámější maďarské kapely je autorem písně, která mu pomohla dostat se z drogové závislosti a jejíž coververze zase nastartovala skomírající kariéru folkové skupiny, když dosáhla až k 15 milionům zhlédnutí na YouTube. O ozdravné síle hudby povypráví divákům po projekci malíř a hudebník Lukáš Kudrna a hudebník terapeut Lubor Brabec.

Promítání KineDok filmu Tak daleko, tak blízko zařadil do svého programu Skautský institut Staromák v Praze 16. listopadu i Vědecká knihovna Jana E. Purkyně v Ústí nad Labem 14. listopadu v rámci Slovenských dnů u příležitosti slovenského předsednictví v EU. Mezinárodně oceňovaný snímek, který získal na Slovensku cenu Slnko v sieti a na festivalu Jeden svět i ocenění Nejlepší slovenský film, bez laciného sentimentu zachycuje život mladých lidí s autismem a zpochybňuje dosavadní společenské vnímání této vývojové poruchy. „Měl jsem silný pocit, že je důležité film natočit, protože slovenská společnost je velmi uzavřená nejen vůči tématu autismu. Chtěl jsem proto přispět k tomu, aby se začalo o autismu více mluvit a tím se otevřel všeobecně prostor pro empatii a citlivost vůči jinakosti,“ říká v rozhovoru pro IDF režisér filmu Jaro Vojtek.

V pražském Studiu Alta se 15. listopadu od 20.00 bude možné vypravit na dokument Dominový efekt o vztahových i politických strastech abchazského ministra sportu a jeho ruské ženy ve válkou zničené Abcházii. Tatiana Brederová připravila po KineDok projekci jako vždy diskusi, tentokrát s odbornicí na lidská práva z Člověka v tísni Sylvou Horákovou, která dlouhou dobu působila přímo v Abcházii.

KineDok tento rok zavítal i na školy a zve nejen studentské diváky na již 20. ročník přednáškového fóra Symposion na Gymnáziu Jana Keplera, kde se budou promítat hned čtyři dokumenty z naší nabídky s debatami během dvou filmových večerů. 16.11. to bude Toto a jeho sestry a česká Jáma o bezmoci a naději ukrajinské farmářky bojující proti developerům, a 17.11. zase Tak daleko, tak blízko a Je to nejlepčejší o vztahu režisérky a její sestry s Downovým syndromem, kde tato vývojová porucha naopak přispívá k prohloubení vzájemné důvěry.

7. prosince bude po celý den v Centru Karlín probíhat Vánoční slavnost a den otevřených dveří. Organizace Fokus Praha, která nabízí péči lidem s duševním onemocněním, nabídne návštěvníkům od 10.30 projekci krátkého slovenského studentského dokumentu Nový svět, který klade paralelu mezi chátrajícím domem a jeho duševně nemocnou majitelkou. Film doprovodí Studio 27 debatou s diváky a ředitelem Fokusu Pavlem Novákem.

Na příští rok připravuje KineDok 16 nových filmů a další promítací místa se stále přidávají, ať už jde o kluby, muzea, kavárny, galerie či školy. Již tento pátek 11. listopadu můžete navštívit naše nejnovější promítací místo PidiKino ve Vnitroblocku na Praze 7, které bude promítat 6 kroků od sebe o propojenosti lidí v digitálním světě – téma, co se do tohoto výjimečně pidi prostoru skvěle hodí. Program dalších projekcí KineDoku najdete jak na webu kinedok.net, tak na facebooku. V případě zájmu o promítání ve vašem oblíbeném podniku pište na kristyna@kinedok.net.  

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace