EX ORIENTE FILM

EAST DOC PLATFORM

EAST DOC MARKET

EAST SILVER

Planeta Petrila a dalších 16 dokumentů podpořených IDF na festivalu IDFA

15. 11. 2016

Autor: Filip Šebek

29. ročník nejvýznamnějšího festivalu dokumentárních filmů IDFA v Amsterdamu nabídne letos návštěvníkům od 16. listopadu přes 300 filmů, z nichž bude třetina uvedena ve světové premiéře. Do programu festivalu bylo vybráno i 17 dokumentárních snímků, podpořených některou z aktivit Institutu dokumentárního filmu. Během dvanácti dnů na festival zavítá kolem 3000 hostů, chybět mezi nimi opět nebude ani delegace dokumentárních tvůrců vedená zástupci IDF, jak jsme vás již informovali zde.

Světová premiéra čeká na festivalu v sekci Panorama už 19. listopadu dokument Siberian Love, jehož tvůrci se s ním v loňském i letošním roce zúčastnili East Doc Platform a figuroval také ve výběru East European Forum 2015. Režisérka Olga Delane se ve filmu po dvaceti letech života v Berlíně vrací ke svým kořenům v malé sibiřské vesnici a přibližuje zdejší tradiční a v řadě ohledů stereotypní vnímání vztahů, života a lásky. Z filmů vybraných do East European Forum 2015 se na IDFA představí také dokument Close Relations, v němž jeho režisér Vitaly Mansky vypravil do své rodné Ukrajiny navštívit rodinné příslušníky a zjistit, co zapříčinilo konflikt s Ruskem. Svůj nový snímek The Beast is Still Alive představí na festivalu i dvojice bulharských dokumentaristek Vesela Kazakova a Mina Mileva. Dokument o vnitřním dialogu mezi mladou ženou a jejím dlouho zesnulým dědečkem, který se v roce 1951 připojil v Bulharsku k vůbec prvnímu ozbrojenému odporu proti komunistům, získal loni na East Doc Platform Cenu IDFA Fora a také figuroval ve výběru East European Forum 2015 i 2009.

V Amsterdamu bude v sekci Docs for Sale uveden rumunský dokument Planeta Petrila. Snímek, s nímž jeho režisér Andrei Dascalescu v loňském roce absolvoval celoroční mezinárodní workshop autorského dokumentu Ex Oriente Film, získal letos na East Doc Platform Cenu IDFA Fora. Film zachycuje snahu bývalého horníka a svérázného umělce Iona Barbu přeměnit vytěžené uhelné doly v jeho rodném městě Petrila v kulturní památku. Také dokument Come Back Free byl ještě pod pracovním názvem The Good, The Bad and The Living účastníkem workshopu Ex Oriente Film 2014 a ve stejném roce byl na East Doc Platform oceněn Cenou Docs Barcelona. Ruská dokumentaristka Ksenia Okhapkina v něm festivalovým divákům přiblíží každodenní život muslimské vesnice v čečenských horách, jejíž přeplněný hřbitov se stává trvalou připomínkou válečného konfliktu s Ruskem, s jehož následky se místní komunita stále velmi těžko vyrovnává.

Na festivalu se představí i filmy, jejichž tvůrci absolvovali během East Doc Platform v rámci Project Market individuální schůzky s odborníky. Jedná se o snímky Houston, We Have a Problem!, All These Sleepless Nights a La Chana.

Již tradičně nebudou na festivalu chybět ani dokumenty z renomovaného trhu East Silver. Letos mezi nimi budou filmy Homo Sapiens, Who's Gonna Love Me Now?, We' ll Be Alright, Daniel, Hotel Úsvit, You Have No Idea How Much I Love You, Icon, Stream of Love či čerstvý držitel ceny Silver Eye oceněný nedávno i na festivalu v Minsku Communion.

Festival IDFA se v letošním roce koná od 16. do 27. listopadu a tvůrcům všech filmů podpořených našimi aktivitami přejeme co nejvíce spokojených diváků i festivalových ocenění.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace