EX ORIENTE FILM

EAST DOC FORUM

Dokument o poválečném Čečensku byl oceněn v Amsterdamu

29. 11. 2016

Autor: Barbora Holková

Během slavnostního ceremoniálu 29. mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Amsterdamu (IDFA) byly předány ceny vítězům jednotlivých soutěžních sekcí: v každé kategorii to byla hlavní cena pro nejlepší film a zvláštní cena poroty. 

V celovečerní i středometrážní kategorii byly mezi oceněnými dokumentární filmy, zabývající se tématem války a jejích dopadů na život obyčejných lidí. Cenu za nejlepší celovečerní dokument získal snímek Nowhere to Hide (r. Zaradasht Ahmed), který dle slov poroty poskytuje  "průkopnický pohled na reálné, celoživotní následky války."  Ve středometrážní kategorii byla Zvláštní cena poroty ve výši 2500€ udělena estonskému snímku Come Back Free, který zobrazuje život na vsi v poválečném Čečensku. Ruská režisérka filmu,Ksenia Okhapkina, si všímá stále přítomných pocitů křivdy, strachu a ohrožení, ale ukazuje i způsob, jakým si Čečenci snaží zajistit nový, lepší život a překonat poválečná traumata - tvrdou prací, zpěvem, tancem a tradičními rituály. Ačkoli na mnoha místech Čečenska ještě vznikají boje a potyčky a lidé se mají stále na pozoru před novým konfliktem, zároveň hledí do budoucna s nadějí na opravdovou nezávislost a loučí se spolu slovy "Vraťte se svobodní!" To vše film zobrazuje citlivým pozorováním každodenních scén ze života prostých vesničanů. Těší nás, že jsme tento úspěšný snímek mohli sledovat už během vývoje v rámci workshopu Ex Oriente Film 2014 a seznámit se s ním na East European Foru 2015. Doufáme, že se brzy dostane k divákům po celém světě. 

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace