ČESKÝ DOKUMENT

Do kin vstupuje portrét Josefa Koudelky

2. 1. 2017

Autor: Filip Šebek

Ve čtvrtek 5.ledna zahájil pouť českými kinosály dokument o jednom z našich nejvýznamnějších současných fotografů. Snímek podpořený Institutem dokumentárního filmu s názvem Koudelka fotografuje Svatou zemi vznikal v průběhu pěti let a přináší unikátní svědectví o tvůrčím procesu světově uznávaného umělce a člena proslulé fotografické skupiny Magnum Photos.

Dodnes zřejmě nejvýznamnější a rozhodně nejznámější fotografickou prací Josefa Koudelky zůstává jeho odvážné dokumentování invaze vojsk Varšavské smlouvy do Prahy v srpnu 1968. Fofografie, které publikoval nejdříve anonymně, se staly jedněmi ze symbolů tehdejších události a Koudelka za ně posléze dostal Zlatou medaili Roberta Capy. Po emigraci do Velké Británie zakotvil roku 1980 ve Francii, kde dodnes žije. Mezi jeho nejznámější fotografické projekty patří Cikáni (1975) a Exily (1988).

Režisérem portrétního dokumentu o Josefu Koudelkovi je izraelský fotograf Gilad Baram, který byl Koudelkovým asistentem už při jeho první cestě do Svaté země v roce 2008. Baram sledoval proces Koudelkovy tvorby po dobu pěti let, během nichž se slavný fotograf opakovaně vracel do Izraele, aby tu zachytil krajinu a stavbu zdi mezi Izraelem a Palestinou. A práce to nebyla rozhodně snadná, jak prozradil režisér v rozhovoru pro Český rozhlas: „Josef nesnáší, když ho někdo natáčí. Ale postupně se mi otevíral. Tím, jak se náš vztah vyvíjel, jak byl stále bližší, vyvíjela se i forma natáčení. Ale zejména na začátku práce jsem si musel udržovat určitý odstup. Film tak má jakousi estetiku odstupu. Josef Koudelka je tu předveden jako určitá figura v krajině. Mluví skrze svoje fotografie.“

Snímek přibližující tvůrčí proces jednoho z nejvýznamnějších českých fotografů, který mimochodem oslavil 10. ledna 79 narozeniny, byl součástí výběru East Silver 2015 a my mu přejeme co nejvíce spokojených diváků.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace