EAST SILVER

Projekce filmů oceněných Silver Eye ve Světozoru

3. 1. 2017

Autor: Filip Šebek

Hned zkraje nového roku přichystal Institut dokumentárního filmu pro příznivce autorských dokumentů mimořádný večer. V pondělí 16. ledna si od 20.45 v kině Světozor mohou vychutnat hned dvojici výjimečných snímků, ověnčených mimo jiné cenami Silver Eye 2016. Oceňované dokumentární zamyšlení o vztahu lidí a zvířat z prostředí maďarské jelení farmy s názvem Pulse doplní mimořádně silný snímek Martina Kollara 5.Október.

Koprodukční dokument dánské režisérky Robin Petré Pulse se odehrává na jedné z největších evropských farem zaměřujících se na chov vysoké zvěře, která se nachází v Maďarsku. Prohání se zde na 1500 jelenů lesních, z nichž první byl odchycen z volné přírody před pouhými 25 lety. Vynalézavě natočený dokument s řadou snových sekvencí i archivních záběrů z osmdesátých let přibližuje zdejší mikrokosmos plný nejrůznějších rozporů, které odkazují k archetypálnímu zápasu mezi člověkem a zvířetem i povýšenému postoji lidí k přírodě obecně.

Film byl promítán na řadě prestižních zahraničních festivalů a oceněn např. v Lisabonu, Minsku, Bukurešti, Paříži či Lipsku, kde získal Stříbrnou holubici. Na loňském jihlavském festivalu získal od Institutu dokumentárního filmu ocenění Silver Eye 2016 za nejlepší krátký dokument, které porota odůvodnila následovně: „Snímek udělal na porotu dojem zejména svým jedinečným přístupem a uměleckou zručností, kdy využívá neotřelého úhlu pohledu v kombinaci s vyspělým filmovým jazykem. Za použití různorodých materiálů včetně fotografií pořízených převážně farmáři, kterým zabíjení zvěře problém nedělá, skvěle přibližuje pro řadu diváků jistě značně znepokojivé téma.“

Jak se zbavit strachu před ztrátou odstupu
Snímek 5. Október má na svědomí známý slovenský fotograf a kameraman Martin Kollar. Jeho režijní debut si odbyl premiéru na jednom z nejprestižnějších evropských festivalů v Rotterdamu a do svého programu ho zařadili i dramaturgové festivalů ve Varšavě, Karlových Varech či Mexico City. Hlavní postavou je režisérův bratr, který roku 1999 nasedl na kolo a beze slova vysvětlení odjel či spíše utekl od jakéhokoli „normálního života“. V posledních letech se pokoušel utéct i své nemoci, která se v něm pomalu rozrůstala. Když mu doktor oznámil termín operace, jeho útěk se změnil v čekání na moment, ze kterého už možná nebude návratu.

„Jako filmaři hledáme celý život dobré příběhy. Ty nejlepší se často nachází v našem nejbližším okolí. Natáčíme je ale neradi, protože se bojíme ztráty nadhledu. K tomuto filmu jsem se odhodlal až ve chvíli, kdy strach ze ztráty bratra převážil nad strachem ze ztráty odstupu“, svěřil se režisér Martin Kollar slovenskému časopisu Literárny týždenník. Nenápadný, ale extrémně silný příběh o muži, který musí stihnout možná poslední uzávěrku svého života, ocenila i mezinárodní porota, od níž tento dokument získal ocenění Silver Eye 2016 v kategorii středometrážní film.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace