KINEDOK

Letní filmové večery a festivaly v režii KineDoku

25. 7. 2017

Autor: Marta Obršálová, Kristýna Genttnerová

Během prázdninových týdnů potěšil KineDok svým výběrem autorských dokumentů publikum hned v několika letních kinech. Nákladové nádraží Žižkov stihlo promítnout čtyři snímky, u kterých diskusi s diváky vedli dva členové týmu KineDoku: nový manažer projektu Bohdan Bláhovec a koordinátorka Kristýna Genttnerová. Z Letního kina v kolejišti se filmy přesunuly do nově vznikajícího studentského kampusu v Hybernské, kde se na vás těšíme 23. srpna s projekcí cenami ověšeného Normálního autistického filmu.

Letní atmosféru zažijete na Malé Straně v prostorách kulturního centra vytvořeného kolem přepravního kontejneru Containall. Ve středu 21. srpna od 21:30 promítneme dva filmy s uprchlickou tématikou Rozkaz je rozkaz + Oni a ve spolupráci s Centrem pro integraci cizinců proběhne diskuze s jeho zástupcem Valerijem Senichevem, s Beátou Matheovou z Organizace pro pomoc uprchlíkům a Kristýnou Genttnerovou z KineDoku.

Poslední pražská pozvánka dorazila od dejvického Šesťáku. V neděli 20. srpna si ve 20:30 lehněte do houpací sítě a podívejte se na celovečerní hudební dokument Pára nad řekou o životě tří výjimečných jazzmanů: trumpetisty Laca Décziho, saxofonisty Ľubomíra Tamaškoviče a kontrabasisty Jána Jankejeho, kteří v 60. letech uprchli na západ, kde zazářili po boku renomovaných světových hudebníků a pustili se do jazzové války proti popu. O týden později přijďte na Normální autistický film.

I Brňáci se mají na co těšit! První letní kino v České republice zaměřené výhradně na dokumenty Palouk stříbrného plátna si pro vás v úterý 22. srpna připravilo promítání filmu Kainovy děti. Příběh vypráví osudy třech mužů, kteří v dětství spáchali vraždu a celé své dětství a dospívání strávili v nejdrsnějším vězení komunistického Maďarska. Režisér snímku se rozhodl trojici po třiceti letech hledat a odhalil nejedno tajemství.

V Třebíči se pro dokument nadšení organizátoři z Informačního centra pro mládež rozhodli založit také letní dokumentární kino jménem Dokumenty pod širákem. Program složený z pěti KineDok filmů si můžete vychutnat v Hasskově zahradě po celý srpen, každý čtvrtek od 21:00.

Program projekcí najdete zde.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace