EAST SILVER

ČESKÝ DOKUMENT

Daliborek, Jágr i Tarzan nově v East Silver Karavaně

29. 8. 2017

Autor: Marta Obršálová

East Silver Karavana zařadila do svého výběru tři nové filmy, které podpoří festivalovým servisem. Mezi dokumentární filmy ze střední a východní Evropy se tak zařadil kontroverzní, reakce budící snímek Svět podle Daliborka, studentský film Republika Jágr a existenciální dokument Tarzanova varlata.

O posledním filmu Víta Klusáka Svět podle Daliborka bylo již v českých i zahraničních médiích napsáno mnohé a proto není zapotřebí snímek dlouze představovat. Pozornost si však zajisté zaslouží  i na festivalových přehlídkách a jistě opět vzbudí potřebné diskuze nejen nad tématy týkající se rasismu a neonacismu, ale i samotného dokumentárního žánru.

Krátký film Republika Jágr režiséra Ondřeje Šálka, studenta Katedry dokumentární tvorby na FAMU, se pozastavuje nad českým kultem osobnosti Jaromíra Jágra. Řada lidí ho přijala do svého osobního života a snaží se mu lidsky i fyzicky přiblížit. Jde pouze o projevy obliby ledního hokeje nebo tento stav vypovídá o české společnosti více, než jsme si schopni přiznat? Festivalový servis pro tento ambiciózní snímek bude zabezpečovat IDF právě díky projektu East Silver Karavana ve spolupráci se Studiem FAMU. IDF tak navazuje na své ostatní aktivity podporující mladé a začínající filmové tvůrce. Řada zajímavých a kvalitních filmů vzniká ještě ve školních letech a tyto snímky si rovněž zaslouží náležitou pozornost.

Poslední z trojice je rumunsko-francouzská koprodukce Tarzanova varlata. Režisér Alexandru Solomon přes optiku atmosféry bývalého sovětského výzkumného centra, jehož cílem bylo vytvořit křížence opice a člověka, sleduje současný společensko-sociální stav dnešní Abcházie. Ačkoliv výzkum vytvořit lidoopici se rozpadl, stejně jako Sovětský svaz, za zdmi tohoto institutu dodnes žijí lidé spolu s primáty.

Díky projektu East Silver Karavana se každý měsíc dokumenty z regionu střední a východní Evropy dostávají na světové festivaly. Poslední novinkou bude uvedení filmu Pulse v rámci Apricot Tree International Documentary Film Festival, který se koná od 1. – 5. října 2017 v Arménii.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace