ČESKÝ DOKUMENT

Večer s českým dokumentem ovládnou čeští filmaři. Ve Světozoru představí své připravované snímky

5. 9. 2017

Autor: Michaela Dvořáková, Marta Jallageas

Jaké dokumenty chystají přední čeští dokumentaristé? Co nabízí současná tuzemská dokumentární tvorba? Institut dokumentárního filmu ve spolupráci s Czech Film Center pořádá v pondělí 25. září od 18.30 v pražském kině Světozor VEČER S ČESKÝM DOKUMENTEM. Publiku nabídne unikátní prezentaci připravovaných českých dokumentárních filmů a předpremiéru celovečerního snímku Máma z basy.

Institut dokumentárního filmu kontinuálně sleduje práci českých filmařů a tradičně již od roku 2005 organizuje Večer s českým dokumentem. Cílem večera je provést média a odbornou i laickou veřejnost současnou tuzemskou dokumentární tvorbou. Ve Světozoru se tak představí až deset připravovaných dokumentů, se kterými publikum osobně seznámí jejich tvůrci a producenti. Návštěvníci se dozvědí více o tvůrčích záměrech a tematickém zaměření snímků a budou moci zhlédnout krátké ukázky všech chystaných dokumentů.

Seznam prezentovaných projektů zveřejníme po 11. září. Nyní vybíráme z téměř čtyřiceti přihlášených projektů. V současnosti vzniká mnoho zajímavých, silných dokumentů a věříme, že prezentace bude pestrá co do témat, tak i osobností tvůrců.“, říká vedoucí Českého projektu Anna Kaslová z Institutu dokumentárního filmu a dodává: „O smyslu Večera s českým dokumentem nás vždy přesvědčí cesta, jakou prezentované dokumenty urazí. Z projektů, prezentovaných v loňském roce, má například film Kateřiny Hager Děti online po světové premiéře na Jednom světě a v zahraničí uspěl na několika festivalech (CPH:DOX v Kodani, Busan IFF v Jižní Koreji, Biografilm Festival v italské Bologni). Nový snímek režisérky Heleny Třeštíkové Strnadovi již také úspěšně putuje po světových festivalech a za sebou má i českou distribuční premiéru.“

Závěr večera bude patřit předpremiéře celovečerního dokumentu Máma z basy, který na distribuční okruh teprve vyráží. Příběhy tří žen, které režisérka Veronika Jonášová společně s kameramankou Jarmilou Štukovou sleduje od roku 2012, začínají ve Věznici Světlá nad Sázavou. Ve specializovaném oddělení si tu odpykávají trest matky i se svými dětmi. Snímek zachycuje pobyt ve vězení, ale i život po propuštění na svobodu. Venku čeká všechny těžká zkouška - zařadit se do normální společnosti a začít pracovat se zápisem v rejstříku trestů totiž není vůbec jednoduché. "Zajímalo mě, jak se s tím popasují naše postavy. I přes všechny těžkosti dvě ženy fungují na svobodě a starají se o děti, jedna se bohužel dostala zpět do vězení a navíc odmítala dlouho spolupracovat. Natáčení jsem se rozhodla ukončit symbolicky 1. září tím, jak nastupují děti do školy. Děti znám od plenek, takže i pro mě to byl silný moment vidět je s aktovkou na zádech," dodává Veronika Jonášová.

Večer s českým dokumentem, který je i letos zdarma přístupný, přispívá nejen k propagaci a podpoře distribuce samotných snímků, ale zároveň pomáhá zviditelnit český dokumentární film jako takový. Více o projektu na https://dokweb.net/aktivity/czech-docs/2017/o-projektu.  

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace