EAST DOC PLATFORM

East Doc Platform představuje letošní novinky a poprvé zve i krátké filmy

26. 9. 2017

Autor: Marta Jallageas

Ve dnech od 3. – 9. března se v Praze již tradičně uskuteční největší mezinárodní filmový trh regionu střední a východní Evropy EAST DOC PLATFORM. 7. ročník si pro návštěvníky připravil řadu novinek. Vedle tradičních programů proběhne i pitching interaktivních projektů a historicky poprvé se EDP otevírá také krátkým filmům.

„Záleží nám na tom, aby East Doc Platform byla místem reflektující nové výzvy, kterým dokumentární tvorba čelí,” vysvětluje nová vedoucí EDP Tereza Šimíková a dodává: “V době Netflixu a přesunu diváků na internet prožívá krátký film novou renezanci. Jsme rádi, že můžeme pomoci na svět těm nejlepším krátkým dokumentům z regionu - a zajistit jim financování i distribuci na obou březích Atlantiku.”

Díky v Evropě unikátnímu partnerství, které Institut dokumentárního filmu uzavřel s Filmovým institutem Tribeca a jeho distribuční iniciativou IF/Then, se krátkým projektům ze střední a východní Evropy otvírá soutěžní IF/Then Short Pitch. Vítěz si odnese produkční podporu v hodnotě 20 000 USD, roční průběžný mentoring a stane se součástí celoroční podpory distribuce, vedené Filmovým institutem Tribeca. “Náš program si klade dva hlavní cíle – objevit a podpořit úspěšnou krátkometrážní dokumentární tvorbu a vybudovat nový model finanční udržitelnosti pro tyto filmaře.” říká Mridu Chandra, ředitelka IF/Then Short Documentary Program.

Vedle novinek vlajkovou lodí EDP nadále zůstává East Doc Forum (dříve známé jako “East European Forum“), které se bude konat již po šestnácté. Pro režiséry a producenty je připraven pětidenní přípravný workshop, který jim pomůže finalizovat vizuální ukázku projektu, vytvořit distribuční strategii, vylepšit komunikační a prezentační dovednosti, ale také nabízí sérii inspirativních přednášek pro širokou veřejnost. Vrcholem je hlavní pitch pro celkem 21 celovečerních projektů ve fázi vývoje/rané produkce.

V centru zájmu také zůstávají transmediální či interaktivní projekty v jakékoliv fázi vývoje, produkce nebo post-produkce. Přípravný Doc Tank se integroval do workshopu East Doc Fóra a v jeho rámci se také uskuteční nový cross-mediální pitch u kulatého stolu - East Doc Interactive. Autorům tak zprostředkuje zpětnou vazbu a nabídne možnosti financování projektů. Zároveň se také seznámí se zahraničními profesionály z oblasti digitálních médií a interaktivních webových projektů - od zástupců televizí, online médií, fondů a konzultantů na poli interaktivního vyprávění.

Producenti mohou i letos přihlásit své projekty ve fázi výroby a postprodukce na East Doc Market (dříve Project Market), kde mají možnost setkat se s více než 100 zástupci mezinárodních festivalů, televizí, distributorů a sales agentů. Během dvoudenního “speed-dating maratonu” producenti a režiséři prezentují svoje projekty ve formátu 15 minutových individuálních schůzek budoucím partnerům, které si předem vyberou, nebo kteří projeví zájem o jejich film.

Součástí programu EDP je již potřetí veřejná prezentace vybraných českých dokumentárních projektů ve fázi výroby a postprodukce Czech Docs… Coming Soon. Čeští producenti a režiséři zde představí své projekty zástupcům mezinárodních festivalů, distributorům a sales agentům a následně se s projektem účastní East Doc Marketu, kde využijí možnosti individuálních schůzek.

Uzávěrka přihlášek na East Doc Platform 2018 je 10. listopadu.
Více informací o podmínkách najdete zde.

East Doc Platform je organizována Institutem dokumentárního filmu ve spolupráci s Mezinárodním festivalem dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace