ČESKÝ DOKUMENT

Dokument Češi proti Čechům vstupuje do našich kin

30. 11. 2015

Autor: Filip Šebek

Ve čtvrtek 3.prosince proběhne distribuční premiéra nového dokumentu Češi proti Čechům. Jeho režisér a zároveň hlavní postava Tomáš Kratochvíl v něm zachycuje své zkušenosti s životem v údajně nejhorším romském ghettu v Čechách.
Snímek zařazený do letošního ročníku prestižního trhu East Silver se představil v předpremiéře už 21. září v pražském kině Světozor v rámci každoročního Večera českého dokumentu, který tradičně organizuje Institut dokumentárního filmu a České filmové centrum. Dokumentarista Tomáš Kratochvíl ve filmu Češi proti Čechům přibližuje svůj několikaměsíční pobyt v romském ghettu, kde ho vzal pod svá křídla nechvalně známý klan majitelů nemovitostí. Autor filmu neboli gadžo jim pomáhá opravit poničený dům a stává se doslova jedním z členů rodiny. Rozhodne se zjistit, co je příčinou úpadku ghetta, ve kterém našel svůj nový domov. Současně se účastní i protiromských pochodů a snaží se pochopit motivaci všech zúčastněných skupin. Půl roku po svém příchodu do ghetta zde gadžo spolu se svou bílou rodinou i s místními Romy slaví své třicáté narozeniny.
„Kromě života mezi Romy, jsem se ještě „skamarádil“ s místními nácky. Sledoval jsem, jak přetavili svou popularitu z pořádání nenávistných pochodů do úspěchů v komunální politice. Snažil jsem se je osobně konfrontovat se svojí romskou rodinou a vznikly z toho nečekané situace,“ říká režisér Tomáš Kratochvíl v krátkém rozhovoru pro IDF, který si můžete přečíst zde. Snímek natočený v produkci Hypermarket Film vychází z autorova předchozího filmu natočeného v rámci cyklu Český žurnál Gadžo.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace