KINEDOK

KineDok vyráží do českých kin

17. 10. 2017

Autor: Ivona Remundová, Marta Jallageas

V roce 2015 Institut dokumentárního filmu rozšířil své aktivity o projekt KineDok, mezinárodní platformu pro alternativní distribuci. Již po tři roky přináší do osmi evropských zemí včetně České republiky ty nejlepší současné dokumentární filmy, vždy doplněné o přidanou hodnotu v podobě diskusí nad tématy, které tyto filmy otevírají. Po působení v alternativních prostorách kaváren, klubů či nízkoprahových center se letos KineDok vydává i do kinosálů napříč republikou.

V České republice vznikají každý rok výrazné dokumenty, které ne vždy mají dostatečnou distribuční podporu. Tyto filmy by hledaly cestu k českému divákovi velmi obtížně. Snímky otvírají důležitá témata a pevně věříme, že si najdou své publikum.“ vysvětluje Ivona Remundová, koordinátorka projektu.

Pro tuto pouť byly vybrány dva dokumentární filmy mladých českých autorů, které spojuje promyšlená reflexe zásadních společenských témat – minulých i současných. Epidemie svobody – dokumentární film o tématu povinného očkování, které dlouhodobě zvedá emoce v české společnosti. Film nepoučuje ani nevyhrožuje, ale nabízí perspektivu rodičů, kteří se vydali zakázanou cestou. Hosty diskuzí budou duo režisérů Tereza Reichová a Hynek Štětka Reich, právnička Zuzana Candigliota a další odborníci, lékaři a jiné osobnosti, kterých se téma očkování přímo dotýká.

Druhý autorský dokument Česká cesta je filmovou analýzou let 90. a jejich české ekonomické transformace, která se dodnes zdá být zahalena do tajemných kontur. Kdo a proč rozhodoval o cestě kupónovou privatizací? Pro koho byl celý proces nejvýhodnější a co důsledky politických rozhodnutí 90. let znamenají dnes? S diváky přijede diskutovat Petr Pithart, signatář Charty 77 a bývalý předseda vlády z let 1990 – 1992. Dalšími hosty budou režisér Martin Kohout, ekonomka Ilona Švihlíková a další.

První projekcí 19. října v královehradeckém kině Bio Central KineDok odstartuje turné těchto dvou vynikajících českých dokumentů. Svoji účast již potvrdil zmiňovaný Petr Pithart a režisér filmu Martin Kohout. Poté se KineDok rozjede do dalších českých kin, kde umožní divákům prohloubit zážitek z filmu diskuzí se zajímavými osobnostmi navázanými na tvorbu nebo téma filmu.

Kompletní seznam autorských dokumentů zařazených do výběru KineDok včetně promítacích míst najdete na kinedok.net.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace