EAST SILVER

Známe vítěze ceny Silver Eye ve dvou kategoriích

27. 10. 2017

Autor: Marta Jallageas

Institut dokumentárního filmu na MFDF Ji.hlava pravidelně pořádá trh East Silver, kde se prezentuje výběr nových dokumentů ze střední a východní Evropy. Do 14. ročníku se přihlásilo rekordních 700 dokumentů a industry hosté festivalu měli možnost přímo na místě ve videotéce shlédnout celkem 324 snímků.

Díky záštitě programu MEDIA / Creative Europe jsou již 9. rokem udíleny ceny Silver Eye, s cílem pomoci jim v další propagaci, získat distributora, či uvedení na mezinárodních filmových festivalech a v televizích. Finanční odměnu ve výši 1500 € a celoroční festivalovou podporu East Silver Karavany získávají vítězné snímky ve třech kategoriích - krátký, středometrážní a celovečerní dokument. V pátek 27. 10. proběhlo během Prezentace Festival Hub slavnostní vyhlášení vítězů krátko a středometrážní kategorie.

Z celkem 11 krátkých filmů byl oceněn polský snímek Dust režiséra Jakuba Radeje sledující cestu lidského těla od úmrtí po pohřeb. Porota snímek zhodnotila těmito slovy: „Ačkoliv se v soutěži objevily vysoce kvalitní filmy, Dust vynikal jako pečlivě promyšlený dokument. Oceňujeme Dust za jeho emoční nestrannost, konceptuální přístup k tématu smrti a za nádhernou práci kamery a vybroušený střih.“ V porotě zasedla Holly Butcher (Sideways Films, Velká Británie), Maëlle Guenegues (CAT & Docs, Francie) a Niklas Engstrøm (CPH:DOX, Dánsko).

V kategorii středometrážních dokumentů zaujal mezinárodní porotu loňský snímek ruské autorky Inny Omelchenko Paper Stars. Mezinárodní porota svůj výběr komentovala takto: „Film si pohrává s tématem velmi poeticky a zachází s postavami jemně a s úctou. Plynulá kamera se ponoří do života 13letých dívek a zachycuje krásný, přesto velmi křehký a zranitelný moment dospívání. Prostřednictvím zachycení vztahů mezi jednotlivcem a skupinou film současně odhaluje i politický rozměr vzdělávání a fenoménu letních táborů pro teenagery.“ Střední kategorii hodnotili porotci v sestavě: Kenan Aliyev (Current Time TV, Česká republika) Gennady Kofman (Docu Days UA, Ukrajina) a Gaby Babić (Go East, Německo).

Vyhlášení vítězů celovečerní kategorie proběhne během slavnostního zakončení 21. ročníku MFDF Ji.hlava v sobotu 28. října.

Kompletní seznam všech filmů letošního trhu East Silver najdete v naší on-line databázi zde.

Krátká kategorie / nominované filmy:
About My Sister (Barbora Sliepková, Slovensko, 2016)
Between Us (Maciej Miller, Polsko, 2017)
Blueberry Spirits (Astra Zoldnere, Lotyšsko, 2016)
Collection (Marcin Polar, Polsko, 2017)
Dust (Jakub Radej, Polsko, 2017)
Grandfather's Father (Karlis Lesins, Lotyšsko, 2016)
The Happiest Barrack (Noemi Varga, Maďarsko, Velká Británie, 2016)
Ionas Dreams of Rain (Dragos Hanciu, Rumunsko, 2017)
Polonaise (Agnieszka Elbanowska, Polsko, 2016)
Volte (Monika Kotecka, Polsko, 2017)
The Winter Garden's Tale (Symon Mozgovyi, Ukrajina, 2017)

Středometrážní kategorie / nominované filmy:
Avec l'amour (Ilija Cvetkovski, Atanas Georgiev, Makedonie, 2017)
Cabbage, Potatoes and Other Demons (Serban Georgescu, Rumunsko, Německo, 2016)
I am Hercules (Marius Iacob, Rumunsko, Německo, 2017)
Opera about Poland (Piotr Stasik, Polsko, 2017)
Paper Stars (Inna Omelchenko, Rusko, 2016)
Rabbits in the Headlights (Alisa Erokhina, Rusko, 2016)
The Road Movie (Dmitrii Kalashnikov, Bělorusko, Rusko, Srbsko, Bosna a Hercegovina, Chorvatsko, 2016)
The Wall (Dmitry Bogolubov, Rusko, 2017)
 

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace