ČESKÝ DOKUMENT

Česká radost v českých kinech představí osm filmů z letošní Ji.hlavy

2. 11. 2017

Autor: Marta Jallageas

Reprezentativní výběr Česká radost v českých kinech představí osm filmů ze soutěžních sekcí letošní Ji.hlavy. Diváci v kinech zhlédnou třeba film Milda nebo brněnský snímek Všechno bude fajn. Internetový portál DAFilms.cz filmy uvede v online dokumentárním kině.

Osm filmů ze soutěžních sekcí letošní Ji.hlavy jde do kin po celé republice. „České dokumentární filmy již dávno nevznikají jen pro televizní obrazovky. Jsou to díla, která si zaslouží velké plátno, dobrý zvuk a soustředěné diváky,“ říká ředitel festivalu Marek Hovorka. „Chtěli jsme, aby byl výběr tematicky i formálně co nejrozmanitější. Aby oslovil co nejširší publikum. Letos se tak diváci mohou těšit třeba na filmy z pomezí dokumentu a hraného filmu, nebo na formálně výjimečné práce,“ dodává vedoucí projektu Tereza Schwadoschová.

Událostí letošní Ji.hlavy byla i premiéra Mildy režiséra Pavla Křemena. Jde o filmový portrét někdejšího prvního tajemníka komunistické partaje Milouše Jakeše. „Chtěl jsem zjistit, kde se v něm zrodilo jeho ortodoxní komunistické přesvědčení. V každé temné době je podle mě dobré postihnout i její lidské rozměry. Nešlo mi o film, který by byl encyklopedickým heslem o komunistickém pohlavárovi. Chtěl jsem natočit příběh průměrného člověka, který se dostal z nicoty na vrchol moci a pak prožil i pád,“ říká Křemen.

A poslední dlouhometrážní snímek: Všechno bude fajn Robina Kvapila. „Říká se, že Brno je jediný vtip, ve kterém se dá bydlet. Podle této logiky se tu všechno odvíjí,“ uvádí režisér o filmu, který si dál za cíl vykreslit „druhé město“ takové, jaké opravdu je.

Na druhou polovinu listopadu je pak připraven blok čtyř krátkých filmů. K prvnímu z nich Tereza Schwadoschová říká: „Jde o esejistickou koláž původních záběrů, komentovaných grafů a internetového odpadu s výmluvným názvem IIIIIIIIIIIIII. K jeho sledování potřebujete smartphone.“  Další dva snímky se věnují vietnamské komunitě v Čechách. Animovaný film Malá studentky pražské FAMU Diany Cam Van Nguyen okouzluje svým neokázalým půvabem. Snímek Bo Hai Dužana Duonga zachycuje režisérova otce, majitele jedné z mnoha pražských večerek. Blok uzavírá Poslední šichta Tomáše Hisema. „Tomáš Hisem byl horník, který natočil tajně svou poslední šichtu v dole Paskov. Druhý den důl zavřeli a on přišel o práci. A s ním dalších třináct set jeho kolegů,“ dodává Swadoschová.

Kam na filmy vyrazit? Zde najdete aktuální seznam projekcí.
Kurátorský výběr najdete zde.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace