EAST DOC PLATFORM

Ceny East Doc Platform výrazně navyšují podporu dokumentárních projektů ze střední a východní Evropy

4. 11. 2017

Autor: Marta Jallageas

Institut dokumentárního filmu organizuje ve dnech od 3. – 9. března již 7. ročník East Doc Platform, největší platformy k získání mezinárodních partnerů pro koprodukci, financování a distribuci dokumentárních projektů ve střední a východní Evropě. Nejlepším dokumentárním projektům budou uděleny ceny v celkové hodnotě 35 000 Eur. Autoři mohou přihlásit své projekty ve fázi vývoje/rané produkce na East Doc Forum, v pozdní fázi produkce a postprodukci na East Doc Market, trans-mediální či interaktivní projekty na East Doc Interactive, čeští zástupci se mohou představit v rámci veřejné prezentace Czech Docs… Coming Soon a v neposlední řadě nově otevřená příležitost pro krátké filmy - IF/Then Short Pitch.

Mezinárodní porota ocení nejlepší projekt ve fázi vývoje a výroby Cenou East Doc Platform v hodnotě 7 500 Eur. Udělená finanční podpora pomůže filmařům v dalším vývoji jejich dokumentárního filmu.

Dokumentární tvorba má velkou oporu také v České televizi, generálním mediálním partneru East Doc Platform. Česká televize podporuje projekty na EDP již tradičně. Letos však poprvé udělí vybranému projektu Koprodukční cenu České televize spojenou s finanční podporou v hodnotě 150 000 Kč. „Více než tříletá spolupráce s IDF mě velice těší. Česká televize během této doby podpořila několik nadějných mezinárodních dokumentárních projektů, které byly představeny na prestižních filmových událostech jako např. Nordisk Panorama v Malmö. Koprodukční cena České televize se bude letos poprvé udělovat jako finanční vklad v hodnotě sto padesát tisíc korun, což umožní zahraničním producentům větší flexibilitu. Jsem rád, že je Česká televize partnerem EDP a dlouhodobě podporuje mezinárodní projekty s aktuální tématikou,“ říká Jan Maxa, ředitel vývoje pořadů a programových formátů.

Významným koproducentem dokumentárních filmů pro celou střední a východní Evropu je HBO Europe. Všechny projekty vybrané na East Doc Platform 2018 budou soutěžit o Cenu HBO Europe v hodnotě 2 000 Eur věnovanou na vývoj projektu, bez nároku na prodej práv. "Jsme rádi, že prostřednictvím ceny HBO můžeme podpořit vývoj kvalitních dokumentárních filmů v regionu střední a východní Evropy a dát tak prostor talentovaným a ambiciózním tvůrcům v jedné z nejdůležitějších fází produkce - na jejím začátku,” říká Hanka Kastelicová, VP and Executive Producer, Documentaries, HBO Europe.

Vybrané projekty z East Doc Marketu se dále utkají o Cenu Current Time TV nabízející předkoupi vysílacích práv (bez nároku na exkluzivitu) za 3 500 Eur.

V průběhu celého roku East Doc Platform spolupracuje s dalšími klíčovými evropskými festivaly. Právě díky tomuto partnerství si vždy jeden projekt zabezpečí účast na světově uznávaných akcích jako je IDFA Forum v Amsterdamu, Speed Meetings v rámci DocsBarcelona, DOK Leipzig Co-Pro Meetings, prezentace DOK Preview nebo Sheffield Doc/Fest.

Dokumentární projekty je možné přihlásit do 10. listopadu ZDE.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace