KINEDOK

EAST DOC PLATFORM

East Doc Platform a KineDok v českých i zahraničních médiích

24. 3. 2015

Autor: Filip Šebek

Také v letošním roce se akce East Doc Platform těšila velkému zájmu médií. Největší pozornost vzbudil nový projekt KineDok zaměřený na projekce autorských dokumentů v alternativních prostorech, stranou zájmu nezůstali ani světoví odborníci v oblasti dokumentárního filmu, kteří se akce v hojném počtu opět zúčastnili.

Kristina Feeley ze Sundance Institute, ruský dokumentarista Vitalij Manskij, vedoucí akvizic ve společnosti Monodue Films Ben Bassauer či finský producent Erkko Lyytinen byli jedněmi z hostů, které vyzpovídal zkušený publicista a moderátor Českého rozhlasu plus David Šťáhlavský. Jeho reportáž z akce a rozhovory si můžete poslechnout zde. Další rozhovory s hosty pořízené Alešem Hudským vyjdou zanedlouho v časopise Marketing & Media.

Velký zájem českých a zahraničních médií vzbudil nový projekt Institutu dokumentárního filmu s názvem KineDok. Rozhovor s hlavní koordinátorkou projektu Janou Ripplovou ze slavnostního zahájení ve zcela zaplněných prostorech La Fabrika-Slévárna přinesl v živém vstupu program ČT Art, podívat se na něj můžete zde, začíná v čase 5:40. Informace o KineDoku přinesl nejnavštěvovanější český server novinky, ale také oblíbené servery idnes, lidovky i tyden, stejně jako filmově či kulturně zaměřené stránky Cinepur, 25fps, protišedi, rightnews, mistnikultura, culturenet a řada dalších, včetně mediálních partnerů akce Radia 1 a DAFilms.

Na internetových stránkách známého magazínu Týden bylo publikováno celkem šest rozhovorů s tvůrci snímků podpořených Institutem dokumentárního filmu, které se během East Doc Platform promítaly na festivalu Jeden svět. Rozhovory s Andreou Culkovou o dokumentu Cukr blog, Veronikou Liškovou o filmu Danielův svět či Sašou Dlouhým o snímku natáčeném v Číně Je nám spolu dobře patřily k nejčtenějším textům v kulturní rubrice. Rozhodně nezapadly také rozhovory s Evou Tomanovou o filmu Stále spolu, slovenskou dokumentaristou Vladislavou Plančíkovou o hravém animovaném dokumentu Felvidék: Horní země či Janou Ševčíkovou o jejím portrétu charismatického katolického kněze Mariána Kuffy Opři žebřík o nebe. Velký zájem novinářů vzbudila autorka zahajovacího filmu projektu KineDok Andrea Culková, kromě již zmíněného Týdne vyšel rozhovor o jejím filmu Cukr blog v týdeníku Reflex a na lidovky.cz. V nejbližší době vyjde v Lidových novinách rozhovor se slovenským režisérem a jedním z hostů East Doc Platform Robertem Kirchhoffem.

Velkému mediálnímu zájmu se po zásluze těšila Veronika Lišková z Institutu dokumentárního filmu, jejíž snímek Danielův svět se dostal do soutěžní sekce Panorama prestižního festivalu Berlinale. Recenzi filmu či rozhovor s režisérkou přinesly kromě jiných stránky 25fps, idnes, lidovky, novinky, a2alarm, Respekt, literárky, aktuálně či filmserver. Mezinárodní rozměr East Doc Platform a KineDoku vzbudil zájem i v zahraničí, o akci několikrát informovaly servery cineuropa, filmneweurope, taskovskifilms, francouzský server film-documentaire či řada chorvatských médií, jako např. glas-slavonije, dokumentarni, izravno, politikaplus a další.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace