ČESKÝ DOKUMENT

Oslava dvou legendárních českých filmařů v dokumentárních filmech

15. 9. 2017

Autor: Mark Pickering

Tento měsíc bychom vás rádi informovali o dvou českých dokumentech, které vám představí život a úspěchy dvou velikánů českého filmu: Jiřího Brdečku – průkopníka antikapitalistické animace a podvratné komedie, a Jaroslava Kučeru – vysoce uznávaného kameramana, jehož výrazný vizuální styl mu přinášel uznání celé Evropy.

Režisérem filmu Jiří Brdečka je Miroslav Janek, tvůrce přesvědčivého a vysoce oceňovaného dokumentu Občan Havel (2007), který podrobně popisuje život a politické jednání pozdějšího českého prezidenta Václava Havla. V produkci společnosti Evolution Films (a v koprodukci České televize) dokázal Miroslav Janek zopakovat tentýž osobní a vřelý přístup, kdy šikovně spojuje okamžiky zachycené na důvěrných archivních záběrech Jiřího Brdečky a jeho přátel s vhodně načasovanými úryvky jeho klasických filmů.

Pro některé Čechy a Slováky je Brdečka nejpozoruhodnější jakožto autor ikonických komedií, jako jsou Limonádový Joe nebo Adéla ještě nevečeřela. Vedle toho však byl také tvůrcem 34 krátkých animovaných filmů – téměř všechny produkovalo slavné studio Bratři v triku. V té době byl známý mezi animátory po celém světě jako jeden z tvůrců, kteří povýšili animaci z „karikatury“ disneyovského typu na umělecká díla. Jeho poetický a podvratný styl sloužil jako vítaný protiklad ke kapitalistické propagandě hlásané Hollywoodem. Jako základ svých filmů Brdečka využil fantazii obrazů, které miloval, a vytvořil tak bohaté a živé umělecké dílo – což bylo pod dohledem sovětského režimu, který upřednostňoval uniformitu nad jedinečností, zjevně obtížné. Byl přinucen stáhnout se do toho, co jeho dcera Tereza popisuje jako „vnitřní exil“ – společenského vězení, ve kterém „musíte najít svůj vlastní vnitřní svět, postarat se o něj a při tvorbě z něho kreslit“.

Pro většinu českých občanů však vystihuje jeho dědictví western Limonádový Joe z roku 1964. Tato parodie hollywoodského westernového žánru, pro kterou napsal scénář, čerpala humor z komicky divoké ideologie amerického snu a z firemní morálky, která vymývala mozky zbytku světa. Hudební komedie s vymydleným kladným hrdinou, limonádovým kovbojem, která tepala všechna klišé, byla ve své době také skrytým útokem na komunistickou sterilitu.

Tento film – a většina Brdečkova díla – působí na diváky téměř výhradně přes podvědomí, což je pozoruhodný úspěch, když vezmeme v potaz kontrolu komunistických cenzurních komisí. A nový Jankův film zkoumá obtížné balancování na laně, které bylo nezbytné pro Brdečku i jeho přátele přejít při snaze vytvářet smysluplné umění proti bariéře beznaděje. „Nikdy byste neměli zradit to, co je ve vás jedinečné,“ říká ve své biografii dcera Tereza o filozofii svého otce. Určitě cítíme, že tento duch převládá nejen v použitých archivních záběrech, ale také v samotném Jankově filmu.

Snímek Vědomí souvislostí má podobné tematické zaměření, pouze s jiným konkrétním tématem. V režii mladého filmařského dua Jakub Felcman a Tomáš Michálek (Masterfilm) a v koprodukci České televize se dokument zaměřuje na prozkoumání československé kinematografie, která se vynořila z komunistické poválečné politiky - zejména na příspěvek jejího průkopníka, kameramana Jaroslava Kučery.

Kučera se – podobně jako Brdečka – proslavil v barrandovských televizních studiích v Praze a od roku 1957 do roku 1985 byl kameramanem řady významných československých filmů. V 70. letech působil také s Oldřichem Lipským, režisérem filmu Limonádový Joe – a za jednu takovou spolupráci, konkrétně na filmu Adéla ještě nevečeřela (1972), získal Cenu za nejlepší kameru na Mezinárodním festivalu fantastických filmů a hororů v Sitges.

Film Felcmana a Michálka je hluboce dojemnou poctou; vizuálně ohromující koláž všeho, čím byl Kučera i jeho filmoví současníci tak zajímaví. Tento film, podložený hypnotickým zvukovým doprovodem, je kaleidoskopickou tapiserií archivních obrazů. Od mrknutí víčka až po úzkost sexualizované Červené karkulky, která zoufale uprchne z lesa, je prezentace materiálu poetická a umělecká, s letmými záblesky do světa mučení a krásy.

Byla to právě ta jiná realita, v níž museli žít i Brdečka, Kučera a ostatní čeští filmoví tvůrci – a také se ji pokoušeli otisknout do svých filmů.

Jiří Brdečka
Česká republika | 75 min. | barevný / černobílý | Digitální | DCP, MXF
REŽIE: Miroslav Janek
PRODUKCE: Ondřej Zima (Evolution Films)
KOPRODUKCE: Alena Müllerová (Česká televize)
PŮVODNÍ NÁMĚT: Tereza Brdečková
KAMERA: Miroslav Janek
STŘIH: Tonička Janková
FINANČNÍ PODPORA: Státní fond kinematografie

Vědomí souvislosti (Understanding of Context)
Česká republika | 70 min. | Digitální, analogový | DVD, Blu-ray, DCP
REŽIE: Jakub Felcman, Tomáš Michálek
PRODUKCE: Tomáš Michálek (MasterFilm)
KOPRODUKCE: Alena Müllerová (Czech Television)
PŮVODNÍ NÁMĚT: Jakub Felcman, Tomáš Michálek
KAMERA: Jaroslav Kučera, Peter Zeitlinger
STŘIH: Jiří Brožek
FINANČNÍ PODPORA: Státní fond kinematografie, Kreativní Evropa - MEDIA
PLÁNOVANÁ PREMIÉRA: červenec 2018

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace