EAST DOC PLATFORM

East Doc Platform odhaluje své téma “Nový Disent”

20. 2. 2018

Autor: Tereza Šimíková

Největší “industry” akce zaměřená na dokumentární tvůrce ze střední a východní Evropy reflektuje nástup populistických režimů v regionu a hledá možnosti filmových tvůrců čelit jejich snahám o omezení svobody kritických hlasů.

V průběhu roku se setkáváme s desítkami polských či maďarských producentů, kteří přicházejí pod různými záminkami o financování filmu. Ve skutečnosti však jde o jejich veřejné vystupování a projev protirežimních názorů,” říká nová ředitelka East Doc Platform Tereza Šimíková. “Veřejnoprávní instituce zažívají přímé útoky na svobodu slova a práce dokumentaristů a novinářů se dostává pod cenzurní tlaky už i v České Republice. Co je ale pozitivní, je hluboká zkušenost, kterou má s těmito tendencemi – na rozdíl od západu – právě bývalý východní blok. Nyní je čas toto téma znovuotevřít a najít v něm inspiraci pro současnou situaci.“

Téma “NOVÝ DISENT (NEW RESISTANCE)“ znamená neochotu dokumentaristů přizpůsobit se populistickým hlasům ve společnosti. Odboj filmařů spočívá v tom, že témata dále sledují a zachovávají si kritické myšlení. Jsou rezistentní vůči nebezpečí, které jim hrozí, jelikož poukazují na danou situaci. Filmaři jsou také odolní vůči signálům, že jejich práce je nepohodlná.

Smyslem práce Institutu dokumentárního filmu je středo- a východoevropské dokumentaristy podporovat, zastupovat navenek, být tím, čemu se v Americe začalo říkat “advocacy organisation”. East Doc Platform, kde se tvůrci z 25 post-komunistických zemí setkávají již 10 let, proto není pouze uzavřená profesní akce, kde producenti a tvůrci z regionu prezentují ty nejlepší projekty s mezinárodním potenciálem dramaturgům televizí, festivalů, zástupcům fondů či distribucí z celého světa. Je to skutečná “platforma”, kde se každoročně setkává na 400 dokumentaristů, aby mluvilo o problémech, které sužují celou komunitu a na které je třeba reagovat společně.

Letošním tématem se East Doc Platform obrací i k široké veřejnosti. Zve ji, aby byla u toho a aby se na formulování těchto problémů podílela. Hlavní diskusní panel “Nový Disent - média, film a politika” se uskuteční v úterý 6. března od 16:00 ve Francouzském Institutu. O svých zkušenostech promluví Max Tuula (producent kontroverzního filmu Proces – Rusko vs. Oleg Sentsov), Kenan Aliyev (výkonný redaktor Current Time TV), Konrad Szołajski (Válka se satanem a právě připravuje The Good Change), Jakub Górnicki z nové polské nezávislé platformy kritické publicistiky Outriders, Filip Remunda (Český žurnál) a Vesela Kazakova, autorka bulharského filmu The Beast is Still Alive o přežívání komunistických struktur v post-komunistickém Bulharsku.
Moderování panelu se ujme zkušená novinářka Veronika Sedláčková a pro návštěvníky bude zajištěn simultánní překlad do češtiny.

East Doc Platform (3. – 9. března) je organizována Institutem dokumentárního filmu ve spolupráci s Mezinárodním festivalem dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět.

Podrobný program najdete zde.

Podívejte se na naši video upoutávku!

Stáhněte si náš plakát!

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace