KINEDOK

EAST SILVER

KineDok zahajuje již čtvrtou sezónu a zve na grand opening

22. 2. 2018

Autor: Ivona Remundová

Institut dokumentárního filmu i v roce 2018 pokračuje se svým úspěšným projektem KineDok, zaměřeným na alternativní distribuci autorských dokumentů. Již počtvrté vznikne unikátní kolekce výrazných evropských dokumentárních filmů a vyrazí do všech koutů nejen České republiky, ale i dalších šesti evropských zemí. Slavnostní zahájení proběhne ve středu 7. března od 21:00 v pražském Klubu MonoFono. Návštěvníci se mohou těšit na projekci celovečerního dokumentu Přijímání, oceněného Evropskou filmovou cenou za nejlepší dokument roku 2017.

KineDok přináší promítací plátno na netradiční místa, jako jsou kluby, kavárny, parky, galerie nebo studentská a kulturní centra, a to na téměř 200 míst v zúčastněných zemích: v České republice, Bulharsku, Chorvatsku, Maďarsku, Norsku, Rumunsku a na Slovensku. I letos KineDok nabídne divákům originální, satirické, aktuální a oceňované dokumentární filmy z osmi evropských zemí. Kolekce obsahuje festivalové hity z minulých let i novinky, které se v České republice ještě nepromítaly. Přidanou hodnotou každého promítání je diskuze se zajímavými hosty.

Vedoucí projektu KineDok, dokumentarista Bohdan Bláhovec dodává: “Výběr filmů probíhal v úzké spolupráci s festivaly, producenty a filmovými odborníky, kteří koordinují náš projekt ve zbylých partnerských zemích, tak abychom do naší kolekce dostali ty nejzajímavější filmy posledních let, ale i aktuální či mainstreamem opomíjenou produkci. Zároveň jsme mysleli na to, aby témata filmů měla co říct divákům ve všech zemích, kde se KineDok promítá.” Milovníci autorského dokumentu se mohou těšit například na české snímky Nic jako dřív (r. Klára Tasovská, Lukáš Kokeš) nebo Svět podle Daliborka (r. Vít Klusák).

Ze zahraničních titulů stojí jistě za pozornost film Ultra maďarského režiséra Balázse Simonyiho. Kreativní dokumentární snímek pojednává o lidech, kteří zasvětili svůj život běhání, aby mohli touto radikální cestou soutěžit. Zkoumá, jak čelí extrémnímu utrpení a překonávají hranice svých sil, jak tělesných, tak i duševních. Ať už běhají ve snaze uniknout každodennímu životu, postavit se stárnutí či dosáhnout určitého nadpřirozena, všichni běžci zakusí pocit nesmrtelnosti a uvědomí si svou vlastní smrtelnost.

Další výjimečný film v kolekci je Dobrý Pošťák režiséra Tonislava Hristova, který natočil tragikomický portrét jedné bulharské vesničky na hranicích s Tureckem. Ta je sužována probíhající uprchlickou krizí, kterou se místní pošťák Ivan snaží využít ve prospěch své obce. Rozhodne se kandidovat na starostu a vdechnout skomírající vísce život vítáním uprchlíků.

Černý humor nechybí ani rumunskému filmu Zelí, brambory a další démoni režiséra Șerbana Georgescua. Ten se vydal na jeden rok živit se jako farmář do vesnice Lunguletu, která produkuje každoročně 100 000 tun zelí, jehož odbyt však není nikdy jistý. Lunguletští zemědělci často marně čekají na zákazníky, aby po celém dni těžce vypěstované zelí rozdali nebo dokonce zničili. Satiricky laděný snímek se tak zamýšlí nad tím, jak obnovit prvky kolektivismu v postkomunistickém prostředí.

Novou sezónu zahájí projekce jednoho z vybraných filmů - debutu polské režisérky Anny Zamecké Přijímání, který již stihl posbírat celou řadu prestižních ocenění. Film sleduje čtrnáctiletou dívku Olu, která upíná všechno své úsilí ke stmelení své rozpadající se rodiny. Téměř sama se stará o svého autistického bratra, kterého se snaží připravit na svaté přijímání, moment, od kterého si slibuje návrat své matky zpět k rodině. Po projekci proběhne diskuze s producentkou filmu Hankou Kastelicovou (HBO) a následovat bude KineDok afterparty s DJ Sestrou. Více se dozvíte v pozvánce.

Kompletní seznam filmů kolekce KineDok 2018:

  1. NIC JAKO DŘÍV, CZ, 2017, r. Klára Tasovská, Lukáš Kokeš
  2. SVĚT PODLE DALIBORKA, CZ, 2017, r. Vít Klusák
  3. HOTEL ÚSVIT, SK, 2016, r. Mária Rumanová
  4. MŮJ SOUKROMÝ MĚSÍC / Mesiac v nás, SK, SP, FR 2009, r. Diana Fabiánová
  5. PŘIJÍMÁNÍ / Komunia, PL, 2016, r. Anna Zamecka
  6. ULTRA, HU, 2017, r. Balázs Simonyi
  7. VLAK DOSPÍVÁNÍ / Reményvasút, HU, 2015, r. Klára Trencsényi
  8. DOBRÝ POŠŤÁK / The Good Postman, BG, FIN 2016, r. Tonislav Hristov
  9. ZVÍŘE STÁLE ŽIJE / The Beast is Still Alive, BG, 2016, r. Mina Mileva, Vesela Kazakova
  10. ZELÍ, BRAMBORY A DALŠÍ DÉMONI / Varză, cartofi și alți demoni, RO, DE 2016, r. Șerban Georgescu
  11. MRTVÝ NÁROD / Tara moartă, RO, 2017, r. Radu Jude
  12. DUM SPIRO SPERO, CRO, 2016, r. Pero Kvesić
  13. FUNNE: Dívky, které snily o moři / Funne - Le ragazze che sognavano il mare, CRO, IT 2016, r. Katia Bernardi
  14. DĚKUJEME ZA DÉŠŤ / Thank You for the Rain, NO, GB 2017, r. Julia Dahr
  15. NENÍ ÚNIKU / Nowhere to Hide, NO, 2016, r. Zaradasht Ahmed


Pro více informací kontaktujte:
Kristýna Genttnerová, kristyna@dokweb.net, tel. 605 463 397
Ivona Remundová, ivona@dokweb.net, tel. 775 138 437

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace