ČESKÝ DOKUMENT

Jaro s českými dokumenty

5. 4. 2018

Autor: Veronika Zýková

V rozmezí tří týdnů vstoupil do tuzemské distribuce neobvykle vysoký počet českých dokumentů. Šestice filmů, které se již úspěšně představily na festivalech, nabízí jak současná témata, tak pohledy do minulosti.

Do svého celovečerního debutut Archa světel a stínů přetavil fotograf a režisér Jan Svatoš svůj dlouhotrvající zájem pro Afriku, který zprostředkoval už v oceňovaných filmech Africa obscura (2011) a DivoČINY (2013). Dokument odkrývá pozapomenutý příběh amerických dobrodruhů a filmových průkopníků, manželů Martina a Osy Johnsonových. Jejich práce, která byla ceněna odborníky, fascinovala Charlieho Chaplina i Ernesta Hemingwaye. Unikátní záběry a důkladné rešerše zaujaly diváky FEBIOFESTu, kde měl snímek premiéru. Seznam plánových projekcí najdete zde. Natáčení filmu a osudy manželů Johnosonových přiblížil režisér v rozhovoru, který si můžete přečíst na našem webu.

První celovečerní film o české přírodě Planeta Česko díky nejmodernějším technologiím zachycuje zblízka zvířata a rostliny kolem nás. Režisér Marián Polák, jenž se v posledních letech zaměřuje zejména na dokumenty z přírody, se na filmu podílel také jako kameraman. Do filmu navíc vetknul osobní linii, která je zachycena ve voiceoveru Kryštofa Hádka, ale také ve výstupech Poláka před kamerou. Film se poprvé představil divákům na MFDF Ji.hlava, aktuálně je k vidění v jednosálových kinech i multiplexech po celé republice.



Debut novináře Petra Horkého Švéd v žigulíku o švédském manažerovi, který přijede do ruského města Toyatti zachránit továrnu na automobily Lada a tvrdě se svými změnami narazí, měl světovou premiéru na festivalu IDFA v soutěži středometrážních filmů. Snímek čeká projekce 30. dubna a 2. května na nejprestižnějším severoamerickém dokumentárním festivalu HOT DOCS, kde bude promítnut v nové sekci The Changing Face of Europe, která vznikla ve spolupráci s European Film Promotion. Rozhovor s Petrem Horkým si můžete přečíst na našem webu.



Po pěti letech od úspěšného celovečerního debutu Pevnost z izolovaného Podněstří uvedla do kin tvůrčí dvojice Lukáš Kokeš – Klára Tasovská nový dokument Nic jako dřív, v němž sleduje čtveřici českých teenagerů z pohraničního maloměsta na prahu zásadních životních rozhodnutí. Snímek byl promítán na největším mezinárodním festivalu dokumentárních filmů na IDFA v Amsterodamu a na Jednom světě získal zvláštní uznání Poroty České soutěže. K vidění je v průběhu dubna a května zejména v jednosálových kinech a na klubových projekcích, během nichž mohou diváci diskutovat s tvůrci. Nic jako dřív je také součástí projektu KineDok, který se dokumentu ujme od druhé poloviny roku. Aktuální projekce najdete na facebookové stránce filmu.



Zkušenost s nejsilnějším známým přírodním psychedelikem, které produkuje žába ze sonorské pouště Bufo Alvarius, se ve svém filmu s podtitulem The Underground Secret pokusil zprostředkovat pomocí 3D animace a intenzivní hudby multimediální umělec Filip Záruba. Tyto výrazné audiovizuální prvky se prolínají s výpověďmi účinkujících, mezi nimiž jsou zakladatel transpersonální psychologie Stanislav Grof či lékařa a novodobý šaman Octavio Rettig. Kromě promítání v ČR je na 28. dubna plánována také projekce v Dublinu.

Mladá režisérka Karolína Zalabáková spolu se svým kolegou ze zlínské UTB Petrem Babincem navštívila v dokumentu Batalives s podtitulem Baťovské životy pět měst na třech kontinentech. Snažila se zjistit, co spojuje jejich obyvatele a nakolik znají minulost satelitních měst, která ve 30. letech minulého století vyrostla po celém světě jako kopie Zlína. Film byl uveden v soutěžní sekci Česká radost na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava 2017 a na festivalu IDFA v sekci Docs for Sale. Úvahu nad tehdy dokončovaným filmem publikovala režisérka na webu Dok.Revue.


Distribuční premiéry 19. 3. – 5. 4. 2018
19. 3. 2018 Archa světel a stínů (r. Jan Svatoš)
22. 3. 2018 Planeta Česko (r. Marián Polák)
22. 3. 2018 Švéd v žigulíku (r. Petr Horký)
22. 3. 2018 Nic jako dřív (r. Klára Tasovská, Lukáš Kokeš)
5. 4. 2018 Batalives (r. Karolína Zalabáková, Petr Babinec)
5. 4. 2018 Bufo Alvarius (r. Filip Záruba)

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace