EX ORIENTE FILM

Ex Oriente Film na Martovski festivalu v Bělehradě

8. 4. 2018

Autor: Veronika Zýková

65. ročník Martovski festivalu v Bělehradě, jedné z nejstarších evropských akcí zaměřených na dokumentární a krátkometrážní filmy, nabídl v industry sekci prezentaci Kristýny Bartošové z Institutu dokumentárního filmu, která má od letošního roku na starosti koordinaci workshopu Ex Oriente Film. O něm také hovořila během svého výstupu.

Projekt Ex Oriente Film představila nejen z pozice koordinátorky, ale také účastnice workshopu, který absolvovala s filmem Nebezpečný svět Rajka Dolečka v roce 2014. Workshop byl pro režisérku zásadní zkušeností, během nějž měla možnost seznámit se s fungováním profesionálního světa dokumentárního industry za hranicemi České republiky. Setkání s množstvím profesionálů z oboru – od úspěšných režisérů přes producenty, sales agenty, broadcastery či festivalové selektory – jí umožnilo nahlédnout do zákulisí vzniku úspěšných dokumentárních projektů a najít vlastní cestu pro její právě připravovaný film. Dokument pojednává o jejím vztahu k Rajku Dolečkovi (1925–2017), známému propagátorovi zdravé výživy, zastánci Srbska během Jugoslávské války a příteli válečných zločinců Ratka Mladiće a Radovana Karadžiće. Nebezpečný svět Rajka Dolečka měl mezinárodní premiéru na prestižním festivalu DOK Leipzig v sekci Next Masters Competition v roce 2015. V následujícím roce získal Cenu Pavla Kouteckého a ocenění od studentské poroty na Finále v Plzni.

Ve své prezentaci rovněž představila úspěšné tituly Ex Oriente Film, mezi které patří Vesnice bez žen (Selo bez žena, 2010, r. Srdjan Šarenac) ze  srbské Zabrdje, kde zůstalo pouze osm obyvatel, a intimní portrét gymnastky Rity v soukolí ruského tréninkového systému Za hranicemi možností (Over the Limit, 2017, r. Marta Prus). Během své účasti na bělehradském festivalu Kristýna Bartošová hovořila s ředitelem Srbského filmového centra Bobanem Jevtićem o možnostech spolupráce srbských filmařů, jejichž budoucí účast ve workshopu Ex Oriente Film by Srbské filmové centrum rádo podpořilo. Setkala se i s několika producenty a režiséry, kteří se hodlají do workshopu přihlásit. Video reportáž zachycující atmosféru Martovski festivalu včetně rozhovoru s Kristýnou Bartošovou si pusťte zde.

Společně s koordinátorkou Kristýnou Bartošovou pracuje na workshopu Ex Oriente Film jako vedoucí Rebecca de Pas, která má bohaté zkušenosti z prestižních filmových festivalů, jakými jsou Benátky či FIDMarseille. První z trojice workshopů se uskuteční v italském Terstu od 17. do 23. července 2018, poprvé ve spolupráci s workshopem RE-ACT. Následující workshop proběhne v rámci MFDF Ji.hlava 25.–30. října 2018 a vše vyvrcholí na East Doc Platfom během v březnu 2019, kde účastníci workshopu představí své projekty na pitchingu East Doc Forum. Potvrzenými tutory letošního ročníku jsou zástupce Týdne mezinárodní filmové kritiky v Benátkách, novinář a spisovatel Giona A. Nazzaro (Švýcarsko/Itálie), producent a konzultant Iikka Vehkalahti (Finsko), programový ředitel European Documentary Network Mikael Opstrup (Dánsko), režisérka a dramaturgyně Ivana Pauerová Miloševičová (ČR) a režisér a producent Filip Remunda (ČR). Více informací o Ex Oriente Film naleznete zde.

Foto: Stanislav Milojkovic

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace