ČESKÝ DOKUMENT

Česko-německý ELBE DOC.K nabídne aktuální dokumentární tvorbu

9. 5. 2018

Autor: Veronika Zýková

Nový česko-německý festival ELBE DOC.K, spojený s 12. ročníkem Ceny Pavla Kouteckého, proběhne 16.–20. 5. v Ústí nad Labem a 24.–26. 5. v Drážďanech. Přinese výběr současné české a německé dokumentární tvorby i tituly uvedené na prestižních festivalech.

104 tvůrců letos přihlásilo 83 snímků. Porota z nich vybrala pětici celovečerních a trojici krátkometrážních filmů. Mezi nominovanými snímky je dokument Až přijde válka (r. Jan Gebert), sledující mladíky domobrany Slovenští branci, zejména jejich vůdce Petera Švrčka s politickými ambicemi. Saša Dlouhý byl nominován za snímek Bohu žel s podtitulem Tato země není vaše, v němž sleduje spletité příběhy šestice uprchlíků, kteří se rozhodli z nejrůznějších důvodů požádat o azyl v České republice. Režisérské duo Klára Tasovská a Lukáš Kokeš se do výběru kandidátů dostalo se snímkem Nic jako dřív, v němž divákům rozkrývá osudové okamžiky čtyř teenagerů na cestě k dospělosti. O zásadní postavě svého dětství natočila Tereza Nvotová snímek Mečiar. Velmi silnou pětici doplňuje hluboká zpráva o současném stavu Ruska, kterou pod titulem Švéd v žigulíku poslal do českých kin reportér Respektu Petr Horký.
V kategorii krátkometrážních filmů se do nominací na Cenu Pavla Kouteckého dostal Dužan Duong s titulem Bo Hai, který soutěžil na loňském MFDF v Jihlavě v sekci Česká radost, dále pak filmová esej Transformace/Výpary/Melanosis režiséra Michala Kindernaye a Praha očima cizinců Dariy Kashcheevy. Výběr uzavírá Úhorná režiséra Matěje Šmelka.

Za dvanáct let své existence má už Cena Pavla Kouteckého mezi filmovými tvůrci velmi vysoké renomé. Jako jediná uděluje finanční ocenění pro režiséra vítězného celovečerního i krátkometrážního snímku (100 tisíc, resp. 40 tisíc Kč). Dává tak filmařům možnost získat prostředky na přípravu dalšího filmového projektu. Letos však došlo k zásadní změně: „Cena Pavla Kouteckého se od loňského roku výrazně zvětšila a proměnila a my jsme se rozhodli ruku v ruce s tím změnit i tvář celé akce. Z předávání ceny se stává festival s novým působištěm v Ústí nad Labem, kde podobná akce zatím chyběla. ELBE DOC.K ale rozhodně nechceme držet jen v kině, pustíme jej do města, aby jím skutečně žil celý prostor severočeské metropole. Plánujeme také využít strategické pozice Ústí nad Labem a proniknout i za hranice do Drážďan,“ říká Pavla Janoušková Kubečková. V Drážďanech má ELBE DOC.K svůj termín 24.–26. května, kdy přinese projekce nominovaných českých dokumentů i výběr ze světových snímků včetně programu pro české a německé studenty.hranihran

Co nabídne ELBE DOC.K od 16. do 20. května v Ústí nad Labem? Kromě projekcí nominovaných filmů (a závěrečné nedělní projekce vítězného snímku) jsou na programu německé dokumenty: Před tabulí (r. Jakob Schmidt) sledující adepty učitelského řemesla při náročné zkoušce, Tohle není Kalifornie. (r. Marten Persiel) o tom, jak jde dohromady tesilové východní Německo a rozevlátí příznivci skateboardingu, nebo Bratr Jakob, v němž Eli Roland Sachs dokumentuje obrácení svého bratra k islámu. Filmová část je ovšem zastoupena také pozoruhodnými dokumenty z dalších zemí, nabídne mj. i ochutnávku z festivalu v Cannes – 12 dní od legendy světového dokumentu, francouzského režiséra, kameramana a fotografa Raymonda Depardona.

Pro zájemce o aktuální internetové a televizní dokumentaristické trendy je připravena debata s Kazmou a Markusem Krugem, leccos ze zákulisí populárního pořadu Ano, šéfe! prozradí režisér a producent Vít Klusák. Nebude chybět ani fenomén Prostřeno spojený s ochutnávkou legendárních pokrmů, které mají již pevné místo v historii pořadu. Organizátoři nepodcenili ani hudební program, který obstarají čeští i němečtí intepreti a DJs.

Kompletní informace najdete na webových stránkách ELBE DOC.K a také na Facebooku.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace