EAST SILVER

East Silver na festivalu LET’S CEE

15. 4. 2018

Autor: Veronika Zýková

Od roku 2012 Vídeň jednou ročně hostí Mezinárodní filmový festival LET’S CEE, zaměřený na vysoce kvalitní produkci ze střední a východní Evropy včetně Kavkazu a Turecka. Festival každoročně přináší do Vídně nejen široké spektrum filmů, ale také hostí kolem 150 režisérů, scenáristů, producentů, herců, kameramanů a dalších filmových profesionálů z celé střední a východní Evropy. Téměř všechna promítání jsou doprovozena Q&A s filmaři, což poskytuje divákům nezapomenutelný zážitek.

LET’S CEE spolupracuje s East Silver Karavanou, která pomáhá  IDF's East Silver Caravan, pomáhá výjimečným dokumentům ze střední a východní Evropy nalézt jejich místo na festivalech po celém světě. Důležitou součástí programové sekce East Silver Karavana je film Artykuł osiemnasty (Article 18), který – s pomocí expertů – řeší problematiku ilegálních sňatků stejnopohlavních párů. Další dokument, Звярът е жив (The Beast Is Still Alive), se skrze rodinný příběh režisérky a jejího dialogu s dlouho mrtvým dědečkm zabývá antikomunistickým odporem v Bulharsku na počátku 50. let a současnou politickou situací v této zemi. Pomocí pozoruhodné kamery zachycuje dokument Ultimul căldărar (The Last Kalderash) zoufalou situaci kovotepců v Rumunsku.



V dokumentu Hranice práce se žurnalistka Saša Uhlová a režisérka Apolena Rychlíková věnují nejhůře placeným zaměstnáním v České republice. Uhlová spolu se skrytou kamerou se do těchto zaměstnání sama vydává a na vlastní kůži zjišťuje, co obnáší. Další dokument z East Silver Karavany, Proces: Ruský stát vs. Oleg Sencov, byl součástí sekce Berlinale Special. Zachycuje soud s ukrajinským filmařem a aktivistou, který byl i přes nedostatek důkazů odsouzen ke dvaceti letům vězení za plánovaný teroristický útok. Vše vyvrcholí panelovou diskuzí o aktivismu 18. dubna 2018 ve spolupráci s Vídeňskou univerzitou. Dalšími filmy East Silver uvedenými ve Vídni budou české dokumenty Až přijde válka Svět podle Daliborka a makedonský snímek Avec l´amour.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace