EX ORIENTE FILM

První workshop Ex Oriente Film 2018 začíná v Terstu

15. 6. 2018

Autor: Veronika Zýková

První ze tří týdenních workshopů Ex Oriente Film, nazvaný "Out of the Comfort Zone – Vision, Space, Story", se uskuteční v italském Terstu od 17. do 23. června 2018. 

Institut dokumentárního filmu obdržel v otevřené výzvě rekordní počet 101 přihlášek z 39 zemí z celého světa. The 12 vybraných projektů pokrývá široké spektrum témat  ať už je to společnost rozdělená zvyšujícím se počtem vlků, příběh bývalého horníka a radikálního fotbalového fanouška, který byl nucen změnit profesti po 25 letech, teenagerka hledající svou národní identitu nebo nejistá budoucnost města na pokraji obřího kráteru.

Režisérsko-producentské týmy budou své projekty rozvíjet s pomocí uznávaných profesionálů. Vedoucími tutory Ex Oriente Film 2018 jsou zástupce Týdne mezinárodní filmové kritiky v Benátkách a dramaturg Visions du Réel, novinář a spisovatel Giona A. Nazzaro (Švýcarsko/Itálie), programový ředitel European Documentary Network Mikael Opstrup (Dánsko), režisérka a dramaturgyně Ivana Pauerová Miloševičová (ČR) a režisér a producent Filip Remunda (ČR).

Hostujícími tutory Ex Oriente Film 2018 jsou: jeden z nejvýraznějších hlasů italské dokumentu, režisér Stefano Savona a producent jeho filmů Marco Alessi (Itálie), v Paříži usazený argentinský režisér Eduardo Williams, gruzínská režisérka a producentka Salomé Jashi, která workshop ExO absolvovala v roce 2009, francouzská producentka působící v Paříži Carine Cichowsky, kurátorka a ředitelka vídeňského drehbuchFORA Wilbirg Brainin Donnenberg (Rakousko), režisér a filmový kurátor Marko Grba Singh (Srbsko) a italský esejisa a storyteller Luca Scarlini. Více o všech dvanácti letošních tutorech si můžete přečíst zde.

Tutory workshopu RE-ACT, který se poprvé koná společně s Ex Oriente Film workshopem, jsou Alessandro Gropplero (Italský filmový fond) a Ana Lampret (Asociace slovinských filmařů).

Program workshopu nabídne prezentace projektů, skupinová sezení, kulaté stoly (mj. na téma festivalů a jejich důležitosti při definování současného dokumentu), individuálních setkání, projekcí + Q&A, případových studií a přednášek (Hudba a dokument /Giona Nazzaro/ a Jazyk údivu /Luca Scarlini/).

Program workshopu a jeho atmoféru sledujte na našem InstagramuFacebooku a Twitteru.

Druhý workshop se uskuteční v Jihlavě během MFDF Ji.hlava od 25. do 30. října 2018. Třetí workshop proběhne v Praze na East Doc Platform (od 9. do 15. března) v rámci Jednoho světa.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace