EAST SILVER

NE! NE! NE! novým titulem East Silver Karavany

18. 6. 2018

Autor: Veronika Zýková

Krátkometrážní autorský dokument Mykoly Ridného NE! NE! NE! (НІ! НІ! НІ!) je nejnovějším přírůstkem v East Silver Karavaně. Snímek pojednává o mladých lidech v Charkově na východě Ukrajiny, do jejichž života zasahuje válka v nedalekém Donbasu.

LGBT aktivistka a básnířka byla zmlácena čtyřmi muži, protože si její organizace dělala legraci z fašistického gangu, který zveřejňuje kompromitující materiály a mlátí lidi. Modelka, která otevřeně dává najevo sympatie k Euromajdanu, kritizuje kampaň "Móda pro mír" na Kiev Fashion Days. Street artisti sprejují na zdi hesla upozorňující na zabíjení. Mladík ve své videohře vyobrazuje město složené ze čtyř zón a říká, že autority reprezentují síly chaosu, ne pořádku. Do životů všech zasahuje probíhající válka, jejíž blízkost připomínají nepřeslechnutelné výbuchy. Tito mladí lidé reflektují aktuální situaci a nebojí se vyjádřit své postoje a názory prostřednictvím tvorby. Film NE! NE! NE! byl uveden v národní soutěži na 8. ročníku MFF v Oděse v roce 2017.

Charkovský rodák Mykola Ridnyj (*1985) svůj dvaadvacetiminutový film napsal, režíroval, sestříhal a byl jedním z kameramanů. V roce 2008 absolvoval Národní akademii designu a umění v Charkově, kde studoval sochařství. Od roku 2005 je zakládajícím členem uměleckého kolektivu SOSka, působícího právě v Charkově. Téhož roku spoluzaložil při SOSce uměleckou galerii-laboratoř, která fungovala až do svého uzavření v roce 2012. Byl kurátorem řady mezinárodních výstav na Ukrajině (mj. "Po vítězství" / CCA Yermilovovo centrum, Charkov, 2014), "Nová historie" / Charkovské muzeum umění, 2009). Ridnyj tvoří napříč médii, ať už se jedná o filmy, site-specific instalace nebo textové eseje. Sociální a politickou realitu reflektuje skrze kontrast křehkosti a nezlomnosti jedinců. Jeho tvorba je zastoupena ve sbírkách řady institucí, např. v Pinakothek der Moderne v Mnichově, Neuer Berliner Kunstverein, v Muzeu moderního umění ve Varšavě ad. Ridnyj v současnosti žije v Kyjevě. Mnoho ukázek z jeho tvorby najdete Na webu Mykoly Ridného si lze pustit a prohlédnout řadu ukázek jeho bohaté tvůrčí činnosti.

Předchozími přírůstky v East Silver Karavaně jsou dokumentární esej o pravicových populistech-samoucích Budovatelé říše (r. Andran Abramjan) a dokument odkrývající životní příběh jednoho z okupantů Československa Můj neznámý vojín (r. Anna Kryvenko). Více si o nich přečtěte zde.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace