EAST SILVER

Česká premiéra The Last Ice Hunters na Dokumentárním pondělí

20. 6. 2018

Autor: Veronika Zýková

Slovinský dokument The Last Ice Hunters (Zadnji ledeni lovci) o poslední generaci inuitské komunity ve východním Grónsku bude mít českou premiéru během Dokumentárního pondělí 2. 7. od 20:45 ve Světozoru.

V červnu 2017 rozšířila East Silver Karavana seznam svých filmů o pozoruhodný dokument The Last Ice Hunters, jenž zachycuje mizící svět inuitských komunit východního Grónska. Kvůli politickým zásahům, zákonům, zákazům lovu tuleňů a globálnímu oteplování se stává život tradičních lovců stále více komplikovaným. U zrodu vizuálně ohromující expedice na polární kruh stál slovinský režisér Jure Breceljnik, jehož filmografie zahrnuje dokumenty jako Crossing Iceland (Prečkanje Islandije, 2016) o profesionálním snowkiterovi nebo Wild One (2012) o hendikepovaném horolezci. který Breceljnik náhle a nečekaně zemřel během natáčení The Last Ice Hunters v červenci 2015. Film byl dokončen věrným týmem Jureho Breceljnika a režisérem a kameramanem Rožlem Bregarem.

The Last Ice Hunters získali ocenění v kategorii Best Original Score in a Documentary na Mezinárodním festivalu filmové hudby Tenerife (FIMUCITÉ) v roce 2017. V loňském roce se dočkali také uvedení na Slovensku v rámci festivalu Ekotopfilm a v Maďarsku na festivalu Gödöllő. Ve  Slovinsku byl dokument uveden v únoru tohoto roku. V srpnu se objeví na festivalu SiciliAmbiente a v září na jihokorejském Ulju Mountain Film Festivalu. Nyní jej budou moci vidět také diváci v České republice, a to konkrétně v malém sálu pražského kina Světozor 2. července od 20:45 během tradičního Dokumentárního pondělí. Projekce proběhne v původním znění s anglickými titulky. Nenechte si tuto akci ujít. Více se dozvíte na webu kina Světozor. Svou účast na projekci můžete potvrdit v události na Facebooku.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace