KINEDOK

KineDok uvede Mrtvý národ v premiéře na nádraží Praha-Bubny

18. 9. 2018

Autor: Veronika Zýková

Ve čtvrtek 20. 9. od 20:00 se uskuteční premiérová site-specific projekce rumunského dokumentárního filmu Mrtvý národ v autentických prostorách odjezdové haly nádraží Praha-Bubny. Vstup je zdarma, kapacita omezena.

Režisér snímku Radu Jude získal na letošním ročníku KVIFF za svůj aktuální hraný film „Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři“ Křišťálový glóbus. Ve svém dokumentu z roku 2017 zachycuje situaci v Rumunsku těsně před vypuknutím 2. světové války, zejména počínající nárůst antisemitských nálad ve společnosti. Režisér využívá autentické dobové fotografie židovského lékaře z Bukurešti, které staví do kontrastu s deníkovými pasážemi a dobovými záznamy z rozhlasu a vytváří tak fascinující až traumatizující portrét jednoho národa. 

Půl hodiny před začátkem projekce, od 19:30, je pro zájemce připravena komentovaná prohlídka nádraží, během níž se dozví rovněž o projektu revitalizace bubenského nádraží. Projekce se uskuteční v autentických prostorách odjezdové haly nádraží Praha-Bubny, která sloužila v době protektorátu jako nástupní stanice židů na cestě do ghett a koncentračních táborů. Po projekci bude následovat debata s hosty. 

Jako host vystoupí Jiří Kocián z Centra vizuální historie Malach a katedry ruských a východoevropských studií FSV UK. Role moderátora se zhostí bývalý ředitel Českého centra Bukurešť René Kubášek, zastupující rovněž Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava, jenž večer spolu s alternativní distribuční platformou KineDok, organizací Open House Praha a nezávislou iniciativou Památník ticha Nádraží Bubny pořádá.

FB událost

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace