EAST SILVER

Cenu Silver Eye 2018 získal film Jana Geberta Až přijde válka

29. 10. 2018

Autor: Veronika Zýková

Již po desáté byly na ji.hlavském festivalu vyhlášeny ceny Silver Eye trhu East Silver pro nejlepší středo- a východoevropský dokument. V kategorii celovečerních filmů získal cenu Silver Eye chorvatsko-český film Jana Geberta Až přijde válka. Režisér spolu s producentem Radimem Síbrtem převzali ocenění během slavnostního zakončení MFDF Ji.hlava 29. října 2018. Vítězem v krátkometrážní kategorii se stal film Eight Images from the Life of Nastya Sokolova / Vosem kartin iz zhizni Nasti Sokolovoi (r. Alina Kotova a Vladlena Sandu), zvláštní uznání získal snímek Lembri Uudu (r. Eeva Mägi). Vyhlášení krátkometrážní kategorie proběhlo o den dříve na Festival Hubu 2018.

Mezinárodní porota celovečerní kategorie ve složení Christophe Postic (Lussas Doc, Francie), Alex Shiriaieff (B2B Doc, Švédsko), Martin Horyna (KVIFF, Česká republika), Csilla Kató (Astra Film Festival, Rumunsko) a Nevena Milašinović (Sweet Spot Docs, Bosna a Herzegovina) své rozhodnutí zdůvodnila takto:
„Nadějná dvojice režisér Jan Gebert a producent Radovan Síbrt našla specifický způsob, jak portrétovat současného antihrdinu, který věrohodně reprezentuje nebezpečné tendence v současné společnosti. Zároveň však volí tradiční způsob přístupu k němu. Tento dokument čistým filmovým jazykem zachycuje všudypřítomnou inklinaci některých lidí k manipulaci druhých.“

Vítěz získal unikátní designovou cenu, finanční odměnu 2 250 Euro určenou na podporu distribuce filmu a celoroční festivalový servis v podobě East Silver Karavany v hodnotě dalších 2 250 Euro.

V rámci letošního, v pořadí již 15. trhu East Silver, který proběhl od 25. do 30. října v rámci MFDF Ji.hlava, porota vybírala z 21 nominovaných filmů. V krátkometrážní kategorii bylo nominováno 10 snímků, v dlouhometrážní kategorii 11 filmů.

Na cenu Silver Eye 2018 byly nominovány tyto celovečerní filmy:
Rodeo (r. Raimo Jõerand, Kiur Aarma, Estonsko, Finsko, 2018)
Are You Sleeping, Brother Jakob? (r. Stefan Bohun, Rakousko, 2018)
Bruce Lee & the Outlaw (r. Joost Vandebrug, Velká Británie, Nizozemsko, Česká republika, 2018)
Home Games (r. Alisa Kovalenko, Ukrajina, Francie, Polsko, 2018)
A Woman Captured (r. Bernadett Tuza-Ritter, Maďarsko, Německo, 2017)
The Distant Barking of Dogs (r. Simon Lereng Wilmont, Dánsko, 2017)
Chris the Swiss (r. Anja Kofmel, Švýcarsko, Německo, Chorvatsko, Finsko, 2018)
Solving My Mother (r. Ieva Ozolina, Lotyšsko, 2017)
Genesis 2.0  (r. Christian Frei, Maxim Arbugaev, 2018)
No Obvious Signs (r. Alina Gorlova, Ukrajina, 2018)
Až přijde válka (r. Jan Gebert, Česká republika, Chorvatsko, 2018)

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace