EAST SILVER

Láska, Válka a Daliborek v Budapešti

14. 1. 2019

Autor: Veronika Zýková

Na budapešťském festivalu dokumentárních filmů (BIDF) se 28. ledna – 3. února 2019 představí v soutěžních sekcích několik titulů East Silver Karavany a nominovaných na cenu Silver Eye. Tématem letošního ročníku festivalu je Nahá pravda na filmovém plátně.

Další festivalový zářez si po účasti na Hot Docs, ZagrebDox nebo Beldocs připíše makedonský film Avec l'amour (2017) režiséra Iliji Cvetkovského o učiteli biologie Dioniosovi, který se chystá do důchodu. Chce si splnit sen a založit muzeum starých automobilů, kterých vlastní víc než sto. Svou sbírku nepojízdných a zrezivělých strojů stále rozšiřuje za pomoci své ženy, která od rána do večera peče narozeninové a svatební dorty, aby mohla manželovi přispívat na jeho vášeň. Projekce filmu jsou na programu BIDF 29. a 31. ledna 2019. Autorem námětu a producentem snímku je Atanas Georgiev, jehož aktuální producentský počin Honeyland (r. Ljubomir Stefanov, Tamara Kotevska) je v soutěži letošního ročníku prestižního festivalu Sundance.



Svět podle Daliborka (2017) Víta Klusáka byl také promítán na řadě festivalů (Hot Docs, Doc Point Helsinki, Docudays UA ad.) a v Budapešti jej čeká projekce 2. a 3. února 2019.

Jeden z nejúspěšnějších českých dokumentů uplynulého roku, Až přijde válka (2018) Jana Geberta, jenž získal mimo jiné i cenu Silver Eye 2018, bude uveden na festivalu 1. a 2. února 2019. Snímek zachycuje fungování paramilitárního hnutí Slovenskí branci a sleduje jeho lídra Petera Švrčka, který si připravuje půdu pro své politické působení. 



V programu najdeme i další filmy nominované na cenu Silver Eye za rok 2018 - The Distant Barking of Dogs (2017) Simona Lerenga Wilmonta, jenž byl nominován na Evropskou filmovou cenu, Genesis 2.0 (2018) Christiana Freie a Maxima Arbugajeva, Siostry (2018) Michała Hytrośe - nebo snímek Árpáda Bogdána o trenérovi boxu a jeho svěřenci, odehrávající se v Budapešti, Ghetto Balboa (2018), jenž se představil na trhu East Silver.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace