EAST DOC PLATFORM

East Doc Shorts Pitch 2019 – vybrané projekty

22. 2. 2019

Autor: Veronika Zýková

Pět připravovaných krátkých dokumentů do 30 minut se na prezentaci East Doc Shorts Pitch představí decision makerům, zástupcům festivalů a dalším filmovým profesionálům. Prezentace, moderovaná Laurencem Boycem, se uskuteční 13. března v 10:00 v Institutu Cervantes a je zdarma přístupná veřejnosti.

Vybrané projekty
Štvanice (r. a prod. Michaela Režová, CZ)
Film i celá série cílí jak na hokejového fanouška, tak i na běžného diváka, kterého chce upoutat právě přesahy samotného sportu. Seriál se svou estetikou rovněž vymaňuje běžné produkci spoléhající pouze na archiv či obraz rozhovorů - tedy “mluvící hlavy”. Svou formou celá série cílí k šíření na webu. Je zde možnost dostat se jednak k co nejširšímu publiku, tak i obohatit obsah pouhého seriálu o další audiorozhovory, fotografie a videa. Vybudovat jakýsi on-line archiv.

The Tragic Ones (r. Jan Stapor, prod. Agata Walkosz / AGAWA Films, PL)
The Tragic Ones je zamýšlen jako nekonvenční dokumentární film, který se zaměřuje na skupinu mladých lidí, kteří sdílí hodnoty, které vycházejí z kultury fixek. Příběh se soustředí na dva členy kolektivu nazvaného Tragedia (Tragédie) - Wojtase a Kris. Jejich vztah se točí kolem kol, která se stala symbolem jejich výjimečného přátelství a inspirovala nás ukázat jej jako univerzální element, jenž má sílu spojovat lidi.

All These Walls (r. Agnese Kušnere, prod. Agnese Kušnere, DE, LV, EE, LT)
Plot protíná krajinu. Stráží jej muž v maskáčích se zbraní v ruce. Dokument All These Walls (Všechny tyto zdi) se odehárvá na lotyšských hranicích s Ruskem, které jsou pod neustálým dohledem. Bouře je předpovídána hlasem, který film doprovází jako vypravěč. Mluví o změnách počasí, o přicházejícím větru. Zdá se, že všichni protagonisté na něco čekají.

Pripyat Piano (r. Eliška Cílková, prod. Jindřich Andrš / Gamma Pictures s.r.o., CZ)
Po tragédii v Černobylu bylo 50 000 lidí nuceno opustit své domovy v blízkém městě Pripyat. Kvůli radioaktivnímu záření, které je stále přítomné, se nemohou vrátit do svých domovů a Pripyat je nyní město duchů. Pripyat Piano je krátkou filmovou básní, která prozkoumává neznámé vrstvy tohoto zapomenutého města – jeho zvukovou krajinu. 


Listen to the Dove Singing (r. Nevena Desivojevic, prod. Ivan Milosavljevic / Black Rooster Studio, RS)
V malé vesnici za horami a vodopády, zelenými poli a hlubokými lesy někdo krade. Vejce, slepice, motyka, elektrická motorová pila, nádobí z porcelánu a benzín. Všichni vesničané jsou si jisti, kdo je zloděj, ale kvůli chybějícím důkazům zůstává případ nepotrestán. Nikdo se ho také netroufá nahlásit, všichni se raději tomuto tématu vyhýbají, protože věc nemá jednoduché řešení. 


Tutoři a odborníci

Ingrid Beerbaum

Zástupce festivalu
Země: Německo
Společnost: Mezinárodní festival krátkých filmů interfilm
Ingrid Beerbaum worked after her graduation from university in different fields of cultural journalism for radio, TV and newspapers in Berlin. Specialised in cinema, she now mostly works as a film critic for several online magazines. Her special focus are documentaries and Eastern European cinema, in general. She also is a regular visitor of festivals in the region like the Berlinale or Cottbus International Film Festival and served in many juries, such as at “Molodist” festival, Kiev or “goEast” in Wiesbaden. Above that, since 2011, she works as the programmer of the (juried) Documentary Competition of “interfilm - International Short Film Festival” in Berlin.

Laurence Boyce
Zástupce festivalu, novinář
Země: Velká Británie
Společnost: PÖFF - Tallinn Black Nights Film Festival (PÖFF Shorts)
Laurence Boyce is a freelance journalist, as well working as a cinema/festival programmer and in film PR. Worked for the Leeds International Film Festival for many as a programmer (including the short films and UK section) and moderator. Laurence moved on to be the director of GLIMMER: The Hull International Short Film Festival. He currently works at the Black Nights Film Festival in Tallinn as a programmer and moderator. Read more.

Patrizia Mancini
Sales agentka, zástupkyně trhu
Země: Francie
Společnost: Sunny Side of the Doc
Patrizia Mancini joined the team of SUNNY SIDE OF THE DOC in 2017 as International Development Officer taking care of the international producers, distributors, decision makers and partners attending the market.

 

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace