EAST DOC PLATFORM

EAST DOC INTERACTIVE

Pusťte si přednášku Kaliny Bertin o Manic VR

6. 4. 2019

Autor: Veronika Zýková

Kanadská režisérka Kalina Bertin měla 12. března přednášku o svém Manic VR v rámci East Doc Platform 2019. Pusťte si videozáznam celé přednáška a krátký rozhovor s Kalinou.

Kalina Bertin vyšla při tvorbě dokumentárního filmu a virtuální reality Manic ze zkušeností svých sourozenců trpících bipolární poruchou. Výsledná díla přináší komplexní vhled do nitra člověka trpícího duševní nemocí. Jak se ale vypořádat s přechodem z klasického, lineárního vyprávění do toho interaktivního? Jak se interaktivita a vnoření se do postav projeví na uživateli a jeho vnímání příběhu? A jaká etická pravidla je nutné dodržet při zachycení duševní poruchy? Kalina Bertin se ve své přednášce zaměřila na tvůrčí proces při tvorbě ManicVR, i otázky spojené s virtuální realitou jako novým nástrojem pro možnou léčbu duševních poruch.

Kalina byla na East Doc Platform tutorkou interaktivních a VR projektů v rámci East Doc Interactive. Její Manic VR bylo k dispozici v Centru současného umění DOX jako součást programové sekce Jeden svět interaktivně. Kalinin dokumentární film Manic je k dispozici na VOD.



Doporučujeme také poslechnout si rozhovor pro Fred Film Radio. Za pozornost stojí rovněž rozhovor pro Dok.revueA2larm.

Pusťte si další videa z East Doc Platform 2019 na našem YouTube kanálu.
Rozhovor se střihačem Philem Jandalym
Rozhovor s analytičkou Jenny Wikstrand
Panelová diskuze Women In Film Industry: The Examples of Change

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace