EAST SILVER

Tři nové tituly v East Silver Karavaně

23. 4. 2019

Autor: Veronika Zýková

Do East Silver Karavany přibyly tři nové pozoruhodné dokumenty: Dobrá smrť (r. Tomáš Krupa), Kiruna  Překrásný nový svět (r. Greta Stocklassa) a Lístek na Měsíc (r. Veronika Janatková).

Dobrá smrt (r. Tomáš Krupa, 2018, CZ, SK, AT, FR) byla uvedena na MFDF Ji.hlava 2018 a na festivalu Jeden svět 2019, kde získal cenu pro Nejlepší film v České soutěži. Nejbližší projekce se uskuteční 29. dubna na přehlídce Kino na Hranici / Kino na Granicy v Českém Těšíně / Cieszyně

Janette trpí nevyléčitelnou nemocí. Ví, že nad smrtí nezvítězí, chtěla by však mít kontrolu nad jejím načasováním a průběhem. Proto se připravuje na asistovanou sebevraždu ve Švýcarsku.
Musela se dívat, jak její matka umírá na tehdy nediagnostikovatelnou svalovou dystrofii. I tělo dvaasedmdesátileté Janette ochabuje, nemoc rychle postupuje. Rozhodla se, že na rozdíl od matky ze světa odejde důstojně. Ovšem Velká Británie jí legální možnost „dobré smrti“ nenabízí. Pro eutanazii si musí dojet do Švýcarska. S vnitřním klidem organizuje svůj odchod, zatímco Janettini blízcí prožívají emocionální bouři – především její syn, který rovněž trpí dystrofií. Vztahové drama se stupňuje s blížící se smrtí. Režisér Tomáš Krupa využil k vyprávění stylizované prvky hraného filmu, které pocit autenticity ještě umocňují.
(Jeden svět)

Kiruna - překrásný nový svět (r. Greta Stocklassa, 2019, CZ) měla světovou premiéru na Visions du Reél a získala nominaci na Cenu Doc Alliance. Slavnostní vyhlášení proběhne 21. května během Doc Day Lunch na Marché du Film v Cannes.

Na pozadí přesunu města se odehrávají menší i větší dramata všedního života. Abdalrahman čeká na pohovor pro azyl, Maja se vrací ke svým sámským kořenům a rodina Hägg kvůli deformacím země opouští po 20 letech svůj domov. Skrze na první pohled různorodé postavy, které spojuje jen místo, ve kterém žijí a na které si dělají nárok, rozkrýváme palčivá témata, která městem i zbytkem světa v současnosti hýbají – vztah lidí k migraci, původnímu obyvatelstvu, k pokroku a technologii a k nehmotným hodnotám.



Lístek na Měsíc (r. Veronika Janatková, CZ, DE, 2019), jenž zachycuje neúnavné snahy lidí vydat se do vesmíru, bude uveden 26. dubna v soutěži českých a slovenských filmů na 54. ročníku AFO v Olomouci.

Éra vesmírného závodění byla protkána optimismem vůči budoucnosti, ve které měly být všechny pozemské problémy, rodinné rozepře i omezování svobod v tehdejším Československu zapomenuty na cestě za lepšími zítřky. Ještě předtím, než Neil Armstrong vtiskl svou botu do měsíčního prachu, mohli jste se chlubit lístkem, který sliboval nachlup stejné dobrodružství. Aerolinky Pan Am slibovaly příležitost zmizet z okupované Prahy a objevovat vše, co jste do té doby znali jen z příběhů sci-fi. I přesto, že se poukazem na let pyšnilo několik tisíc zájemců, žádný z nich do vesmírného korábu nikdy neusedl. Nezbylo jim nic jiného než snít, že jednoho dne budou na modrou planetu shlížet tam seshora. (AFO)

East Silver Karavana je nedílnou součástí aktivit Institutu dokumentárního filmu. Podporuje festivalovou distribuci dokumentů ze střední a východní EvropyPodívejte se na seznam filmů East Silver Karavany 2018/2019.

East Silver má dvě aktuální uzávěrky: 31. května pro filmy dokončené v roce 2019 a 31. července pro projekty v hrubém střihu (s předpokládaným datem dokončení v říjnu 2019). Více se dozvíte zde.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace