KINEDOK

EAST SILVER

ČESKÝ DOKUMENT

ELBE DOCK 2019 láká nejen na středoevropské debuty

9. 5. 2019

Autor: ELBE DOCK, Veronika Zýková

2. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárního filmu ELBE DOCK, který je zároveň spojen s 13. ročníkem Ceny Pavla Kouteckého. V programu najdeme třeba úspěšný festivalový film ukrajinské režisérky Alisy Kovalenko Home Games (Domácí zápas) nebo řadu českých dokumentů. Akce, jež se koná v Ústí nad Labem, nabídne 28. 5. – 2. 6. 2019 také bohatý doprovodný program.

Nový pohled na věc. Přesně ten mají začínající umělci, kteří budou usilovat o získání ceny hned ve třech soutěžních kategoriích. Festival přichází s úplnou novinkou. Třemi soutěžními sekcemi věnovanými dokumentárním debutům. Poprvé za 13 let tak bude Cena Pavla Kouteckého udělena začínajícím tvůrcům v kategorii celovečerního a krátkometrážního debutu. Tyto dvě kategorie jsou navíc doplněny o zcela novou soutěžní sekci - Cena ELBE DOCK pro středoevropský celovečerní dokumentární debut.

Tento rok se zdá být silným debutantským ročníkem. Ať už ve středoevropské soutěži, kde jsou v podstatě jen filmy, které zaznamenaly výrazný mezinárodní úspěch na světových festivalech, nebo v případě českých zástupců filmy představující řadu originálních témat často překračujících hranice České republiky,” říká ředitel festivalu Filip Kršiak.

Na 13. Cenu Pavla Kouteckého bylo nominováno těchto pět snímků: Budovatelé říše (r. Andran Abramjan), jeden z tiulů East Silver Karavany, zachycují bizarnost vzniku nové politické strany a jejího přístupu k migrační otázce. Dokument V Mosulu (r. Jana Andert) ukazuje syrové záběry podávající pravdivý obraz o bezútěšnosti a nesmyslnosti válečného konfliktu. Divokou skateboardovou jízdou za svobodou uprostřed šedi komunismu zaujal film King Skate (r. Šimon Šafránek) akademiky a získal Českého lva, letos jej můžete vidět take na netradičních promítacích místech díky KineDoku. Central Bus Station (r. Tomáš Elšík) odhaluje kontrast luxusního prostředí nákupního centra s lidmi z okraje společnosti sídlícími na autobusovém nádraží. Vienna Calling (r. Petr Šprincl) zas pracuje s absurditou excentrického putování za navrácením ukradených prostetik hudebních velikánů.

O Cenu Pavla Kouteckého pro český krátkometrážní dokumentární debut bude soutěžit pět snímků: Spolu sami (r. Diana Cam Van Nguyen), jenž je rovněž v alternativní distribuci KineDoku a v shortlistu prestižních studentských cen BAFTA, Na okraji (r. Barbora Chalupová), FAMU: Nový začátek (r. Jakub Jelínek), Já, plameňák (r. Elvira Dulskaia) a nevím, kaluže (r. Anna Petruželová).

Cenu ELBE DOCK bude mít šanci získat jeden z osmi nominovaných zahraničních dokumentárních filmů. Festival nabídne film Home Games (Domácí zápas) režisérky Alisy Kovalenko, jenž je součástí East Silver Karavany. Kovalenko sleduje Alinu, mladou ukrajinskou ženu, která balancuje mezi péčí o malé sourozence a do té doby slibně se rozvíjející fotbalovou kariérou. Over the Limit (Za hranicemi možností) Marty Prus nabízí pohled do nekompromisního zákulisí moderní gymnastiky. Další režisérka, Bernadett Tuza-Ritter, ve svém snímku A Woman Captured (V zajetí) odkrývá pravdu o moderním otroctví. Tento titul, stejně jako dalšíé nominovaný film Posledný autoportrét (r. Marek Kuboš), má v nabídce pro tento rok filmový klub a alternativní distribuční platforma KineDok. Dalšími nominovanými filmy jsou Bruder Jakob, schläfst du noch? (Bratře Kubo, ještě spíš?, r. Stefan Bohun), Closing Time (Zavíračka, r. Nicole Wögele), Born in Evin (Narozena v Evinu, r. Maryam Zaree) a Diagnosis (Diagnóza, r. Ewa Podgórska).

Vyhlášení všech tří soutěžních kategorií proběhne v sobotu 1. června, a to během slavnostního zakončení v Činoherním studiu.

Doprovodný program
Festival otevře téma exekucí velkou panelovou diskuzí, ve které účastníci proberou příčiny jejich vzniku a co se dá v takové situaci dělat. „V rámci doprovodného programu se věnujeme i velmi aktuálnímu celospolečenskému tématu exekucí. Nechtěli jsme se však svézt na mediální vlně bezvýchodných příběhů, ale spíš diskutovat nebo spekulovat o možných řešeních a zároveň hledat způsoby, jak s problémem pracovat nejen na úrovni dat a faktů, ale třeba i umělecky, pocitově a symbolicky. Kromě diskuzí a workshopů je tak součástí programu i řada netradičně pojatých projektů a aktivit, které fungují spíš metaforicky a v něčem možná jdou i proti tomu, jak se o exekucích běžně mluví,” vysvětluje dramaturgyně doprovodného programu Noemi Purkrábková.

Přesah do umění nabídne symbolické Pozdní vynášení dluhové tísně, do jehož průvodu se může zapojit každý. Po celou dobu festivalu bude v prostoru kina Hraničář vytvořen Safe space, “kde si návštěvníci odpočinou na anti-exekučních polštářích, které je příjemně obejmou, a snad jim umožní na chvíli i zapomenout na starosti," dodává dramaturg Jiří Sirůček.

Lukáš Kokeš bude mluvit o režii dokumentárních filmů, na příkladu vybraných scén z české a světové dokumentární kinematografie ukáže metody snímání reality, její překlad do poutavého vyprávění a o zaangažování diváka do filmové formy. Producentka Pavla Kubečková mimo jiné přiblíží postavení producenta ve vývoji dokumentárního filmu, při jeho výrobě a postprodukci. Jak dosáhnout toho, aby byl film úspěšný u kritiky a na festivalech. Nechybí ani maraton už nyní kultovního seriálu MOST! (v pondělí, den před zahájením festivalu) a hojně diskutovaný podcast Matematika zločinu, který získal cenu Prix Bohemia a stále čeká na uvedení na vlnách Českého rozhlasu. 

Studentský program
Festival ELBE DOCK bude spolupracovat i se studenty. Společně s Univerzitou Jana Evangelisty Purkyně nabídne velký studentský program na téma fiktivních dokumentů. Studenti si v průběhu workshopů vyzkouší manipulovat obrazem a zkusí si založit fiktivní start up. O situaci německého dokumentárního filmu bude vyprávět odborník Christian Hissnauer, který se dlouhodobě zabývá mockumentárním filmem. Jeho přednáška bude reflektovat i mockumenty, které účastníci ELBE DOCK mohou na festivalu vidět: Fraktus o fiktivní kapele chystající svůj velký comeback a Spiknutí: Měsíc odhalující všechny vrstvy německé povahy, která by se ráda dostala až na samotný Měsíc.

Před Fakultou umění a designu bude navíc vytvořeno letní kino, kde proběhnou projekce filmů FC Roma, Poslední autoportrét a Kibera: Příběh slumu.

Hudba
Hudební části festivalu se v rámci projektu FILM INN MUSIC, který představuje hudebníky z oblasti dokumentární hudby, ujme performerská skupina I Love 69 Popgejů, projekt Pavla Pernického a Jakuba Adamce, a festival přivítá i hudebního skladatele Jonatána Pastirčáka, který představí nový klubový projekt Isama Zing.

Program naleznete na www.elbedock.cz.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace