KINEDOK

Helena Třeštíková vzdává hold Miloši Formanovi

24. 6. 2019

Autor: KineDok

Osobnost a život Miloše Formana odkrývá ve svém novém filmu Forman vs. Forman legenda dokumentárního filmu Helena Třeštíková spolu s oceňovaným střihačem Jakubem Hejnou. Úspěšnou světovou premiéru měl film v Cannes 2019, další prestižní projekce ho čeká 1. července na 54. ročníku karlovarského festivalu. Ještě předtím, než ho na desítky netradičních promítacích míst po celé republice vyšle projekt Institutu dokumentárního filmu KineDok, mohou se diváci těšit na dvě pražské premiéry: 16. července v Kině Lucerna a 20. července v Kasárna Karlín. Po tomto datu bude možné vidět film po celé ČR v netradičních prostorách alternativní sítě KineDok.

Autorské duo režisérka Helena Třeštíková a střihač Jakub Hejna (dříve spolu např. Manželské etudy, Zkáza krásou, Katka, René) vytvořilo ve svém novém dokumentu portrét charismatického dobrodruha, zdánlivě ve střední Evropě zasazeného režiséra Miloše Formana, který je srozumitelný i pro zahraniční publikum. Společně našli v jeho díle klíč, který interpretuje obě režisérova zásadní období, jeho českou tvorbu a filmy natáčené v americkém exilu, a to konflikt jedince a společnosti. Snímek je koláží často neviděných soukromých i oficiálních archivů i autobiografického vzpomínání, které namluvil režisérův syn Petr Forman.

Helena Třeštíková označila Miloše Formana za hrdinu svého života a vzpomínala na to, jak jako ještě dítě jeho snímky obdivovala a tajně snila o tom, že bude jednou dělat totéž. „Když mi bylo třináct, stal se zázrak. Viděla jsem Konkurs, změnilo mi to svět. Najednou ten život na plátně byl stejný, jak jsem ho znala. Zmizel ten pocit, že filmy vyprávějí o jiném lepším světě. Došlo mi, že film nemusí vytvářet iluzi, ale může vyjádřit pravdu o životě!,“ komentovala setkání s tvorbou Miloše Formana režisérka.

Na filmu Forman vs. Forman začala Helena Třeštíková s Jakubem Hejnou režijně spolupracovat ještě za Formanova života. Bohužel půl roku po začátku natáčení jim přišla smutná zpráva o Formanově smrti. „Od začátku jsme věděli, že on tam přítomen nebude. Ale doufali jsme, že to uvidí a že nám k tomu něco řekne. A to se nestalo. Byla bych ráda, kdybych k tomu něco slyšela od něj,“ vyjádřila se režisérka.


Snímek byl poprvé uveden letos na Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes v sekci Cannes Classics, kde vzdával „poslední hold“ Miloši Formanovi. Ve světové premiéře se ocitl ve výjimečném výběru pouhých pěti dokumentů z velkého množství přihlášených filmů. Jeho účast byla na festivalu mimořádná i proto, že do hlavního programu se od roku 1994 nedostal žádný majoritně český film žijícího režiséra. Českým divákům se film představí 1. července na 54. MFF Karlovy Vary. Jeho slavnostní distribuční premiéra proběhne 16. července v Kině Lucerna a 20. července proběhne velká open-air projekce pro širokou veřejnost, kdy se film představí pražskému publiku v prostorách Kasárna Karlín, kam zve všechny diváky bezplatně.

Tato projekce je i jakýmsi předznamenáním distribučního konceptu alternativní sítě KineDok. Ta sdružuje organizace a jedince, kteří uvádějí dokumentární filmy mimo klasická kina po celé České republice. Organizátorem projekce Forman vs. Forman a dalších patnácti titulů z letošní nabídky se tak může stát kdokoli, kdo je provozovatelem zařízení s technickými možnostmi a potenciálem přitáhnout diváky dokumentárního filmu.

FB událost

Forman vs. Forman
režie
Helena Třeštíková, Jakub Hejna
scénář Helena Třeštíková
dramaturgie Ivana Pauerová Miloševič
střih Jakub Hejna
zvuk Richard Müller
producentka Kateřina Černá
reativní producentka ČT Alena Müllerová
kreativní producentka ARTE G.E.I.E Madeleine Avramoussis
kreativní producentka Alegria Productions Christine Camdessus
© Česká televize, ARTE G.E.I.E., Negativ

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace