EAST SILVER

Oceňovaný dokument Vitalije Manského v českých kinech

11. 1. 2016

Autor: Filip Šebek

Od ruské premiéry v roce 2013 získal výpravný dokument Roura režiséra Vitalije Manského celou řadu cen na světových filmových festivalech. O kvalitách snímku, osobitě portrétujícího místa, kudy vede legendární transsibiřský plynovod, se od 14. ledna mohou konečně přesvědčit i návštěvníci českých kin.

Stavba potrubí Urengoj-Pomary-Užhorod, která v roce 1983 spojila zásoby zemního plynu západní Sibiře s jeho evropskými spotřebiteli, se stala zásadním milníkem pro ruský plynárenský průmysl. Renomovaný ukrajinský dokumentarista Vitalij Manskij se vydal po trase plynovodu se snahou zjistit, jak se žije obyčejným lidem v jeho bezprostřední blízkosti. Výlov zamrzlé sibiřské řeky plné mrtvých ryb, svatba v oprýskané panelákové budově v Chabarovsku, pravoslavná mše v odstaveném železničním vagonu, psí bouda z vyřazené pračky či vzývání ideálů komunismu spojené s nespokojeností se současnými poměry a obavami z nejisté budoucnosti výmluvně ilustrují často absurdní všednodennost dnešního Ruska. Vizuálně propracovaná road-movie je zároveň zneklidňujícím portrétem legendárního transsibiřského plynovodu, na němž je stále závislá většina Evropy.

„Na cestě podél plynovodu jsem se pokoušel pochopit, proč jsme tak odlišní. Proč to, v čem je Rusovi dobře, znamená pro Němce nebo Čecha smrt. Domnívám se, že jen velmi málo filmařů z Ruska absolvovalo podobnou expedici. Pokud by to udělali, zjistili by patrně, že rozdíl je ukryt už v genetické výbavě,“ říká o svém snímku režisér. Dokumentární film režiséra Vitalije Manského výmluvně pojmenovaný Roura, má také nezanedbatelnou českou stopu. Koproducentem snímku je Česká televize a společnost Hypermarket Film. Kromě celé řady ocenění z festivalů v Londýně, Lipsku, Amsterdamu, New Yorku, Torontu, Vancouveru a řadě dalších míst, získal také snímek na festivalu v Karlových Varech Křišťálový glóbus v kategorii Nejlepší dokumentární film nad 30 minut. Dokument zkušeného ruského tvůrce a autora více než třiceti filmů Vitalije Manského, který byl loni hostem East Doc Platform, podpořil Institut dokumentárního filmu už v roce 2013 zařazením do trhu East Silver.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace