EAST SILVER

Můj neznámý vojín a další tituly East Silver Karavany na festivalech

19. 8. 2019

Autor: Veronika Zýková

Jaký je to pocit, stát se okupantem, aniž byste to měli v úmyslu? Na tuto a další otázky hledá odpověď Anna Kryvenko ve svém osobně laděném dokumentu Můj neznámý vojín. 29. 8. má řeckou premiéru na festivalu Beyond Borders. Čeští diváci jej mohou vidět 3. 9. v kině Ponrepo, kde v červnu dostal zvláštní uznání na Večeru samozvanců, jenž je spojen s předáváním Ceny Andreje ,Nikolaje‘ Stankoviče.

Dobrá smrt režiséra Tomáše Krupy měla asijskou premiéru na festivalu EBS v Jižní Koreji, kde film odvysílá celostátní televize EBS dvaapadesáti milionům diváků. Americké premiéry na Montgomery IFF se zúčastnil Simon Conveye, jenž ve filmu vystupuje a je synem protagonistky Janette. Režisér Krupa se dostal do její bezprostřední blízkosti a zachytil obtíže, které musí překonávat, aby mohla důstojně zemřít, i reakce jejích blízkých.

Ve svém filmu How Big is the Galaxy? režisérka Ksenii Elyan s kamerou v ruce sledovala každodenní život semiletého Zachara, jeho staršího bratra a jejich rodičů v sibiřské tundře. Snímek se objeví v září na festivalu Message to Man v Sankt Petěrburgu, na Flahertianě v Permu a na rusko-finském Barents Ecology Film Festivalu. Zde bude promítán také film Grety Stocklassy Kiruna - překrásný nový svět o přesunu švédského města, na jehož pozadí sleduje menší i větší dramata každodenního života jeho obyvatel. Více o filmu prozrazuje režisérka v našem rozhovoru.

Režisérka Darina Barinova ve filmu The Potato Eaters přenáší diváky do prostředí ruské vesnice, kde žijí rodiny v chudobě a připomínají slavné Jedlíky brambor ze stejnojmenného Van Goghova obrazu. Snímek se objeví na festivalu Message to Man a nedávno byl součástí First-Time Filmmakers Showcase, platformy, jež každého čtvrt roku promítá filmy nadějných tvůrců z celého světa v britských Pinewood Studios.

Velmi osobní příběh zpracovává ve svém krátkém filmu Waiting for a Miracle Aljona Suržikova. V září jej budou moct vidět diváci na portugalském Évora International Short-Film Festivalu

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace