EAST DOC PLATFORM

Otevřený program East Doc Platform 2024

22. 3. 2024

Autor: Anna Jurková

East Doc Platform právě probíhá ve Francouzském institutu v Praze (Štěpánská 644/35) a v rámci otevřeného programu můžete navštívit řadu zajímavých přednášek a mnoho dalšího zcela zdarma bez nutnosti akreditace.

Všechny akce probíhají v Kině 35 ve Francouzském institutu.

Sobota 23. března
9:30 - 10:45
Masterclass Ibrahima Nas’hata (EG): Hollywoodgate
Ibrahim Nash'at je egyptský dokumentarista žijící v Berlíně. Ibrahim získal magisterský titul v oboru dokumentární tvorby na Met Film School. Spolupracoval na nejnovějším filmu režiséra Talala Derkiho Under the Sky of Damascuc nominovaném na Oscara, který měl premiéru na Panorama - Berlinale 2023 a získal Zlatého Alexandra na 25. ročníku Thessaloniki Doc Festivalu. Ibrahim režíroval několik krátkých filmů, které byly vybrány na mnoho filmových festivalů po celém světě. Snímek Hollywoodgate, který měl premiéru na filmovém festivalu v Benátkách, je jeho první celovečerní film.Masterclass moderuje Ivana Pauerová Miloševičová.
Pořádáme ve spolupráci s DAE - Documentary Association of Europe.

Sobota 23. března
17:00 - 18:30
Přednáška Iikky Vehkalahtiho (FI): 10 nejčastějších hříchů v teaser-thinkingu
Proč je tak těžké natočit dobrý teaser, který je potřeba mimo jiné pro získání financí? V rámci přednášky se pokusíme najít 10 nejčastějších hříchů v teaser-thinkingu. Iikka Vehkalahti je jeden z hlavních lektorů Ex Oriente Film, výkonný producent Rough Cut Service, který provozuje jeho vlastní společnost IV Films, která zajišťuje produkci a poradenství v oblasti mezinárodních dokumentárních filmů. Jako comissioning editor finské YLE (1998 - 2015)   spolupracoval na stovkách dokumentárních filmů, z nichž mnohé byly oceněny na mezinárodních filmových festivalech včetně Benátek a Cannes, jako scenárista, režisér, střihač, nebo producent. Vybrané producentské tituly: Three Rooms of Melancholy (r. P. Honkasalo, FI, 2004), The Act of Killing (r. J. Oppenheimer, Ch. Cynn, anonym, DK, NO, UK, 2012), Armadillo (r. J. M. Pedersen, DK, 2010), Machines (r. R. JainIndia, DE, FI, 2016), Invisible Demons (r. R. Jain, IN, FI, DE, 2021), The New Greatness Case (r. A. Shishova- Bogoliubova, FI, NO, HR, 2022).

Neděle 24. března
9:30 - 11:00
Panelová diskuze Dokufikce: práce s realitou v současném filmu
Festival Jeden svět ve svém programu letos poprvé představuje i hrané filmy. Dokumentární film však pracuje s fikčními principy již odedávna, stejně jako hraný film využívá různé postupy známé primárně z dokumentárních snímků. Ať už se jedná o opakování scén, jejich přímé inscenování či „hereckou“ práci s účinkujícími v dokumentární tvorbě, nebo naopak o využívání neherců, „dokumentární kameru“ či práci s přirozeným světlem v hraném filmu, prolínání obou přístupů je trendem už od doby filmových nových vln. Mnohé současné filmy, většinou označované jako hybridní, pak oba filmové způsoby záměrně kombinují a pohybují se někde na pomezí. Jaké výzvy toto oscilování přináší? Jak k realitě přistupují současní tvůrci*kyně? A má ještě vůbec smysl definovat filmy skrze letité kategorie, které možná ani v době svého vzniku nedávaly tak úplně smysl? Tyto otázky budou v panelu probírat filmaři*ky se snímky zastoupenými v programu, např. Angelos Rallis, režisér hybridního počinu Mocná Afrín: V čase záplav, a další odborníci*e.
Pořádáme ve spolpráci s festivalem Jeden svět

Neděle 24. března
17:00 - 18:30

Masterclass Apoleny Rychlíkové a Kateřiny Krutské-Vrbové (CZ): Hranice Evropy
Masterclass české dokumentaristky, spisovatelky a novinářky Apoleny Rychlíkové a střihačky Kateřiny Krutské-Vrbové spojený s premiérou jejího nejnovějšího celovečerního dokumentu Hranice Evropy. Rychlíková vystudovala dokumentární tvorbu na FAMU a věnuje se sociálně kritickým dokumentům. Její film Hranice práce (2017), který pro Českou televizi produkoval Hypermarket Film, získal Cenu za nejlepší český dokument a Cenu diváků na MFDF Ji.hlava 2017. Ve stejném roce obdržela Cenu Nadace Open Society Fund za nejlepší publicistický komentář. Spolu s hlavní protagonistkou svého filmu, novinářkou Sašou Uhlovou, získala nominaci na Novinářskou cenu 2018 za reportážní cyklus Exekuce, černé svědomí Česka. Získala také nominaci na Evropskou tiskovou cenu 2021. Natáčení filmu v Německu, Velké Británii, Irsku, Francii a České republice Hranice Evropy začalo v létě 2021 a skončilo v létě 2022. Masterclass moderuje Martin Horyna.
Pořádáme ve spolupráci s DAE - Documentary Association of Europe.



Pondělí 25. března
10:00 - 11:15
Panelová diksuze Dokumentární film jako nástroj pro šíření demokracie
V dobách válek a krizí může být médium dokumentárního filmu využíváno různými způsoby. Mnoho diktátorů v historii věřilo, že film je klíčovým nástrojem propagandy a udržování statu quo. Stejným způsobem však lze skrze dokument šířit demokratické hodnoty, na kterých je postavena západní společnost. Zvyšovat povědomí o regionech trpících chudobou a válkami. Referovat o porušování lidských práv v různých koutech světa a dát hlas lidem, kteří by jej jiným způsobem nedostali. Tuto schopnost dokumentárních filmů budou v panelové debatě rozebírat organizátoři*rky lidskoprávních filmových festivalů, ale také filmaři*ky, jejichž snímky jsou součástí programu festivalu Jeden svět.
Pořádáme ve spolpráci s festivalem Jeden svět.

Pondělí 25. března
11:30 - 13:00

Masterclass Kumjany Novakové (NM): Silence of Reason
Masterclass režisérky filmu Silence of Reason (2023) Kumjany Novakové o různých aspektech a výzvách při práci s archivním materiálem. Snímek je forenzní videoesej, která zkoumá první případ mezinárodního trestního tribunálu, který při vynesení rozsudku označil znásilnění za formu mučení a sexuální zotročování za zločin proti lidskosti. Novakova získala ocenění za nejlepší režii na festivalu IDFA 2023. Masterclass moderuje Ivana Formanová.
Pořádáme ve spolupráci s DAE - Documentary Association of Europe.

Pondělí 25. března
18:00 - 18:40
Panelová diskuze Pitch the Doc
Prezentace programu partnera East Doc Platform Pitch the Doc: Centrum pro dokumentární profesionály a brána ke kurátorským dokumentárním projektům. Platforma Pitch the Doc spustí novou funkci zaměřenou na koprodukci. Jak to bude fungovat? Pokud hledáte koprodukční partnery, Pitch the Doc by pro vás mohl být tou správnou odpovědí. Více se dozvíte na prezentaci.

Úterý 26. března
16:30 - 17:30
Czech Docs: Coming Soon
Francouzský institut v Praze, Kino 35
Co se chystá v českém dokumentu a na co se můžeme těšit v budoucnu? Pět připravovaných českých celovečerních dokumentů představí jejich tvůrci publiku složenému z široké veřejnosti, zástupců předních mezinárodních filmových festivalů, sales agentů, distributorů a dalších filmových profesionálů. Prezentaci moderuje Ivana Formanová.
Pořádáme ve spolupráci s Asociací producentů v audiovizi (APA).

Středa 27. března
16:30 - 19:00
KineDok křest manuálu Jak si vytvořit promítací místo?
Prozkoumejte aspekty organizace promítání krok za krokem! Filmy už dávno nejsou jen v kinech, můžete je promítat v kavárnách, galeriích, knihovnách nebo dokonce na lodi. Díky dlouholetým zkušenostem s pořádáním projekcí na jedinečných místech vydává KineDok příručku plnou skvělých rad a praktických příkladů. Vyzpovídali jsme desítky organizátorů kulturních akcí v Česku, na Slovensku, v Maďarsku, Chorvatsku, Rumunsku a Gruzii a požádali je, aby se s námi podělili o své osvědčené postupy. V online publikaci se můžete dozvědět více např. o budování komunity, řešení technických problémů a právních záležitostí, propagace a efektivní komunikace, oslovování nového publika a plánování doprovodného programu. Součástí křtu bude také panelová diskuse o pořádání komunitních kulturních akcí, která rozšíří myšlenky přednesené v příručce. Těšit se můžete na Angeliku Schuster (One World Film Clubs, AT), Karlu Melichnovou (Promítej i ty!, CZ), Rebecku Borgström (Doc Lounge, SE), Szabolcse Szironyho (KineDok Maďarsko) a Magdalenu Żelasko (LET'S CEE Film Festival, AT). Část akce bude věnována také projekci krátkých filmů, které natočili studenti Gymnázia Teplice pod vedením významných osobností české dokumentární scény (Haruna Honcoop, Kateř Tureček, Petr Salaba, Tereza Vejvodová a Tereza Reichová).

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace