KINEDOK

Projekt Filmové školní kluby KineDok dostal v Ústeckém kraji zelenou

17. 2. 2021

Autor: IDF

Náš projekt Filmové školní kluby KineDok získal největší podporu dárců v kategorii vzdělávacích projektů, kteří jej finančně podpořili prostřednictvím dárcovské platformy ČSOB pomáhá regionům. 

„Podpora dárců nás potěšila a je pro nás potvrzením, že veřejnost oceňuje inovativní vzdělávací projekty“, komentuje Ivana Formanová, manažerka KineDoku. 

Projekt Filmové školní kluby KineDok, který nominovala porota sestavená z odborníků v oblasti společenské odpovědnosti, získal v rámci sbírky ČSOB pomáhá regionům celkový finanční příspěvek v hodnotě 105 310 Kč. 

Do sbírky se zapojily významné osobnosti, profesor Vladimír Beneš, sestra Angelika, výtvarník Jiří Votruba, herec Jan Přeučil, zpěvák s irskými kořeny Travis O´Neill, výtvarnice a herečka Kateřina Kaira Hrachovcová a módní návrhářka Klára Nademlýnská. Ti všichni svoji podporu dokumentárnímu filmu a projektu Školní filmový klub vyjádřily osobní angažovaností v propagačním klipu. 

KineDok, projekt Institutu dokumentárního filmu (IDF), který je zaměřený na alternativní projekce dokumentárního filmů, odstartoval spolupráci se školami na podzim loňského roku. V rámci zkušebního období založily čtyři střední školy, Gymnázium T. G. Masaryka Litvínov, Gymnázium Litoměřice, Gymnázium Sedlčany a Schola Humanitas v Litvínově s podporou KineDoku filmový školní klub a nabídly studentům a  pedagogům novou aktivitu, s možným přesahem do výuky.  

„Naším cílem bylo ověřit si zájem studentů i pedagogů o evropský dokumentární film, a ačkoliv byl původně projekt postavený na komunitním principu společného setkávání při filmových projekcích, prokázalo se nám v testovacím období, že je možné jej uskutečňovat i v online prostředí a to je důležité,“ vysvětluje Ivana Formanová a doplňuje: „S určitou mírou online výuky musíme počítat i v budoucnu.“ V rámci testovacího období KineDok s podporou čtyř zapojených škol postavil projekt, který lze úspěšně provozovat i v režimu distanční výuky. Odezva studentů i pedagogů na online projekce a debaty s tvůrci filmů, které KineDok v testovacím období uvedl, byla velmi kladná. Další rozvoj projektu chceme zaměřit na region severní Čechy, konkrétně Ústecký kraj.

“Tento projekt má zcela jasný smysl a poslání. V rámci naší školy cítíme povinnost rozšiřovat obzory studentů všemi dostupnými prostředky do všech světových stran. Inspirativní je i velmi pestrá škála témat, kterou dokumentární filmy otevírají. Nabízené projekce jsou tím nejlepším doplněním teoretického studia žáků. Všechna společenská témata jsou vhodná i k tomu, abychom posilovali nejen vzdělání, ale i osobnostní rozvoj studenta. A to je to nejdůležitější, vzdělaný, inteligentní mladý člověk, který ví, kam směřuje a jaký je jeho cíl,” komentuje Jan Novák, ředitel Gymnázia T. G. Masaryka, Litvínov. 

Získané finanční prostředky využije KineDok pro rozvoj filmových klubů v rozsahu, který umožní školám a studentům maximálně profitovat z nabídky filmů a účasti osobností, jako jsou producenti, režiséři a další odborníci, se kterými mohou studenti debatovat. 

Pro následující období konce školního roku 2020/2021 jsou v nabídce pro školy například tyto filmy: Central Bus StationMagic Life of V (V a její magický život), Teach (Učit) a Skutok sa stal

Studentům a studentkám jsou také sdíleny podcasty ze série True Story, které produkuje Institut dokumentárního filmu. Podcasty jsou v angličtině a pravidelně přinášejí rozhovory s tvůrci dokumentárních filmů, které například uspěly na mezinárodních festivalech, zabývají se společensky významným tématem a nebo příběh jejich vzniku je něčím mimořádný.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace