EAST DOC PLATFORM

Rozhovor

Rozhovor s Alisou Kovalenko a Stéphanem Siohanem

20. 12. 2021

Autor: Tue Steen Müller

Naposledy jsem se s Alisou Kovalenko setkal na fóru CPH:DOX koncem dubna 2021, kam se svým partnerem a producentem Stéphanem Siohanem vyrazili představit svůj nejnovější projekt. Projekt jsem znal z návštěv Docudays v Kyjevě, ale na Expedici 49, název jejich připravovaného filmu, jsem zapomněl. Upoutávka byla úžasná a pitch okouzlující a dobře provedený, takže jsem byl rád, že jsem mohl udělat tento rozhovor u příležitosti 20. výročí IDF, jehož aktivit jsou oba již mnoho let součástí.
Kvůli rozhovoru jsme se dvakrát sešli online. Poprvé, když byli na dovolené ve Francii na návštěvě u Stéphanovy rodiny s jejich čtyřletým synem Theem. Podruhé zrovna probíhalo fotbalové Euro a Ukrajině se dařilo, dokud se nestřetla s Anglií...


Aliso, ty jsi Ukrajinka a Stéphane je Francouz. Alisa je filmová režisérka a Stéphane je novinář francouzského deníku Libération a producent vlastních i cizích filmů. Dvě různé kultury, dvě různé profese. To musí vést k zajímavým diskusím u stolu...
Stéphane: To, co nás v naší práci odlišuje, jsou naše kulturní rozdíly, naše osobní zázemí: Alisa, ukrajinská režisérka, pochází z bývalé sovětské země, narodila se na konci osmdesátých let a potýká se s realitou své země. Naše příběhy a naše psychologie jsou odlišné, takže ano, je to důvod k zajímavým diskusím. Vznikají debaty, třenice, konflikty a neshody, které jsou, jak doufám, tvůrčí. Pomáhá nám to rozšířit si obzory, udělat krok zpět a dát hloubku. Pomáhá nám to klást si otázky a překonávat sebe sama.

Stéphane, řekni nám víc o své minulosti.
Jako novinář jsem začal pracovat v roce 2002 a stále jsem reportérem, ale dokumentární filmy jsou součástí mé kariéry už dlouho. Na mé žurnalistické škole v Lille nás v rozhlasových dokumentech školili producenti z veřejnoprávního rádia France Culture a jako učitele jsem měl producenty Strip-tease, mýtického dokumentárního televizního pořadu belgické veřejnoprávní televize RTBF, který se v 90. letech a v roce 2000 vysílal ve Francii a Belgii. Strip-tease byl cinéma-réel, bez voice-overu, natáčený v průmyslových oblastech Belgie a severní Francie. Zanechal ve mně hluboký dojem a ukázal, že existuje jiný svět než publicistický formát a klasická francouzská kinematografie. Na to jsem nikdy nezapomněl a věděl jsem, že se k tomu jednou vrátím.

Aliso, jaké jsou tvé zdroje inspirace?
Řekla bych, že polská dokumentární škola. Když jsem byla ještě v prvním ročníku filmové fakulty v Kyjevě, přijelo na Ukrajinu několik mistrů z Lodžské filmové školy a z varšavské Vysoké školy filmové režie Andrzeje Wajdy, aby uspořádali workshop. Byla to taková laboratoř. Měli jsme natočit film o našem městě. Střetly se dva světy. V naší škole jsme museli podepsat miliony papírů a projít devíti kruhy pekla, jen abychom měli přístup k příšerné VHS kameře, kterou jsme většinou nedostali. Sledovali jsme Paradžanova, Tarkovského a etudy našich vlastních studentů na staré elektronkové televizi, která pak byla zamčená v trezoru jako poklad, na který nikdo nesměl bez povolení sáhnout! A pak přijeli Poláci se super cool videokamerami Sony a mikrofony Sennheiser. To byl šok! Ale nejcennější jsou znalosti a zkušenosti, které nám předali. Od té chvíle jsem věděla, že chci studovat v Polsku, a nakonec jsem odjela na rok do programu DoK Pro na Vysokou školu filmové režie Andrzeje Wajdy s charizmatickými učiteli, jako byli Marcel Lozinski a Jacek Blawut.

Zásadní otázka, Aliso: Proč točíš dokumentární filmy?
Pro mě je natáčení a sledování dokumentárních filmů naprosto neuvěřitelný způsob poznávání světa, kdy můžete žít v jiných prostorách a sdílet něco s lidmi, které byste jinak nikdy nepotkali. Je to způsob, jak překračovat hranice, vidět šířeji, vnímat svět a objevovat něco nového. Je to zkoumání, hledání, někdy bez odpovědí, dialog o důležitých existenciálních otázkách, které si nakonec všichni klademe. Dnes nám v mnoha věcech chybí hloubka. Běháme, čteme krátká oznámení, která vytvářejí iluzi, že o světě něco víme, zatímco ve skutečnosti nám uniká podstata věcí. Miluji dokumentární filmy, protože se v nich ponoříte hlouběji; vidíte další aspekty, které můžete spatřit, jen když jste plně ponořeni do něčího života. Nemám ráda filmy, kde není žádné hledání, ale jen hotové odpovědi, krásné intelektuální koncepty nebo jen zlaté záběry. Chci přímo cítit, co režisér hledal, ne jen estetiku. Myslím, že dnes je spousta krásných a bezproblémových filmů, kterým chybí spontánnost reality se všemi jejími trhlinami a šrámy. Vidíme tendenci uctívat dramaturgii nebo koncept, ale za tím vším se ztrácí vnitřní hledání. Dokumentární film nemůže být dokonalým objektem!

Stéphane, co pro tebe znamená filmová produkce?
Produkci považuji především za pomoc autorům při formulování jejich příběhů, ne jen za logistiku nebo shánění financí, ale za intelektuální proces. Je to způsob, jak rozšířit vyprávění, využít různé druhy kanálů a formovat sdělení. Mým úkolem není říkat režisérovi, co má dělat. Příliš si vážím odvážné a neokázalé práce dokumentaristů, kteří na sebe berou odpovědnost konfrontovat skutečný život a lidské bytosti po celé měsíce či roky. Chci respektovat režisérovu uměleckou integritu. Mým úkolem je doprovázet, přispívat k tomuto dílu destilace. A to se děje prostřednictvím slov a řeči.



Aliso, rád bych se dotkl etických otázek a vztahu k hrdinům a hrdinkám, jako je Alina ve filmu Home Games (Domácí zápas) a nyní teenageři, které natáčíš v Expedition 49. Cítíš jako režisérka povinnost pomáhat svým protagonistům a zůstat s nimi v kontaktu i po natočení filmu?
No, neřekla bych, že je to snadné! V obou projektech jsem natáčela postavy, které mají v životě spoustu problémů. Natáčím hodně a s protagonisty a dramaty v jejich životech jsem se velmi sblížila. Matka Aliny ve filmu Home Games zemřela, když jsme natáčeli. V takových chvílích se musíte rychle rozhodovat a já si uvědomila, že nemůžu stát stranou. Hodně jsem o tom přemýšlela a o své roli jako člověka a filmaře, ale stále nemám správné odpovědi. Předpokládám ten velmi silný osobní vztah k postavám, tu intimitu, takhle točím, ale někdy je to vyčerpávající, protože máte také svůj vlastní život, se svými vlastními problémy, a je těžké to oddělit... Čas pokročil, ale s lidmi z Home Games jsem stále v kontaktu. Alinin nevlastní otec před rokem a půl zemřel a ona se stala zákonnou opatrovnicí svého bratra a sestry. Nedávno mi napsala. Občas jim pomáhám. Zodpovědnost je jedna věc, ale s problémy svých filmových postav nemůžete žít celý život, protože když dokončíte jeden film, začínáte nový, s novými lidmi. A když nesete bolesti tolika lidí příliš dlouho, hrozí vám přetížení. Máte pocit, že vám exploduje srdce, a to ohrožuje vaši schopnost natáčet další dokumenty. Takže musíte být opatrní.

Co se o sobě dozvídáš při natáčení filmů?
A: Poznáváme sami sebe prostřednictvím světa kolem nás. Vidíme v sobě odraz světa. Kontakt s něčím novým, s novou zkušeností, s novým světem ve vás vždy něco otevře, rozšíří váš vnitřní prostor a otevře dveře do nových místností. Pozorujete a vnímáte druhé, ale skrze ně začínáte lépe vnímat sami sebe. Učíte se naslouchat druhým a zároveň naslouchat sami sobě. Protože dokumentární film ve vás rozvíjí jedinečnou schopnost naslouchat a vidět více, schopnost nadcitlivého vnímání, naplňuje a otevírá nové významy. Skrze svět odhalujeme sami sebe. Svět neexistuje bez pozorovatele. A je neuvěřitelné, jak můžete být v dokumentárním filmu pozorovatelem dvou světů, vnějšího i vnitřního, zároveň. Při poznávání světa se vždy dozvíte i něco o sobě. Proto je dokumentární film nejlepší způsob, jak se setkat a vést tak důležitý dialog sám se sebou.

Vraťme se k Expedition 49. Dokončila jsi natáčení?
Právě jsem se vrátila z Nepálu, kde jsem konečně natočila neuvěřitelnou expedici pěti teenagerů, které jsem dva roky sledovala v rámci expedice. Bylo to náročné. Vylezli jsme až do základního tábora Annapurny, ale také jsme uvízli v Káthmándú uprostřed lockdownu kvůli Covid-19. Všichni jsme se snažili dostat do základního tábora. Každopádně to nakonec byla nádherná cesta, která nás všechny změnila. Se střihačkou Marinou Majkovskou jsme začaly stříhat a já se cítím trochu zdrcená, protože si uvědomuji, že jsem natáčela pět různých osobností. Teď musím poskládat různé životní a vyprávěcí linie do jedné, ale je to dobrá výzva! Během střihu budu ještě chvíli natáčet v Donbasu, abych ukázala, jak tato expedice ovlivnila mé postavy a jaké zvraty jejich životy nabírají. Samotná expedice je jen malou částí tohoto dobrodružného dokumentu pro teenagery, který se odehrává hlavně na donbaské stepi, v těchto skomírajících osadách na frontě při těžbě uhlí. Není to film o horách ani typický film o dospívání, ale mnohovrstevnatý příběh dotýkající se generace dětí, které strávily polovinu svého života ve válce. Je to příběh dětí z dělnické třídy, za kterou se také považuji.

A: Pokud jde o mě, stále pracuji na mezinárodní části produkce Expedition 49 ve spojení s ukrajinskými a polskými koproducenty. Zúčastnili jsme se CPH:FORUM a připravujeme se na poslední rok produkce a postprodukce. Jsem také velmi rád, že se mohu zúčastnit Ex Oriente Film s dalším ukrajinským projektem Shut the Fuck Up!, prvním filmem Taisii Kutuzovové.

Kdy bude Expedition 49 v kině?
S: První hrubý střih bude pravděpodobně k dispozici v lednu, abychom mohli pokračovat v diskusi se zúčastněnými stranami z industry. Poté budeme během zimy a jara pokračovat v dolaďování filmu mezi Kyjevem a Varšavou s našimi produkčními partnery z HAKA Films, protože jsme získali minoritní koprodukční grant Polského filmového institutu. Velmi se těšíme, že se vrátíme k práci s mnoha našimi dobrými přáteli ve Varšavě, mezi nimiž je i Kasia Boniecka, která bude dohlížet na střih. Doufáme, že světová premiéra proběhne v druhé polovině roku 2022 nebo na začátku roku 2023, ale samozřejmě bude záležet i na strategii, kterou vypracujeme se sales.



Oba jste se zúčastnili různých aktivit Institutu dokumentárního filmu se svými projekty. Co vám to přineslo?
S: Praha pro mě byla zásadní. Mluvili jsme o Francii, která není nejjednodušším místem, kde se stát dokumentaristou. Jsou tam sice zdroje, ale pozice jsou velmi pevně dané, hierarchie zavedená. Chybí tam plynulost a je problém s legitimitou atypických profilů a nových účastníků. Nyní však žiji a pracuji ve střední a východní Evropě, kde je vše plynulejší, přístupnější. Když jsem přijel na East Doc Platform poprvé, připadalo mi to jako závan profesionálního čerstvého vzduchu. Lidé se nedívají na to, odkud pocházíte nebo co máte za sebou, ale na to, jaký projekt chcete dělat a co máte na srdci. Je to také pocit, jako byste vstoupili do středoevropské a východoevropské komunity nebo rodiny, která je sice menší, ale také jednotnější než jinde v Evropě. Myslím, že lidé, kteří Institut vedou, mají zvláštní talent vytvářet vazby, družnost a často i přátelství. Ne všechny dokumentární trhy nebo workshopy mají tuto zvláštní vlastnost. Myslím, že Praha je skutečně centrem střední a východní Evropy pro dokumentární film! Chci také říci, že IDF odvádí pozoruhodnou práci při reprezentaci východoevropských filmů a jejich propagaci na světovém trhu. Jsem velmi vděčný za neochvějnou podporu, kterou IDF poskytuje všem svým filmům.  

Rád bych se vrátil k vašemu multikulturnímu partnerství. Jakým jazykem mluvíte v práci a doma?
A: "Rusglicky"! Často začínáme věty rusky a končíme anglicky nebo naopak!
S: Ve skutečnosti máme v práci i doma čtyři jazyky: ukrajinštinu, ruštinu, francouzštinu a angličtinu! Na Ukrajině jsem se nejdřív naučil rusky, protože je to lingua franca, a navíc jsem dělal reportáže z války. Ukrajinsky zatím nemluvím, ale doufám, že brzy. Poslouchám rádio a televizi v ukrajinštině a víceméně ukrajinsky rozumím. Teď s Alisou mluvíme rusky nebo anglicky, podle toho, jak se to zrovna hodí. Alisa mluví s naším čtyřletým synem ukrajinsky a já s ním francouzsky, takže Theo teď mluví hlavně ukrajinsky a francouzsky, ale občas i rusky. Jako novinář teď často pracuji v ruštině, ale jako producent dokumentů stále dávám přednost práci v angličtině.

Rozumí Theo tomu, co děláte?
A: Když jsem jela poprvé natáčet na Donbas kvůli Expedition 49, byla jsem pryč od Thea několik týdnů. Nakreslila jsem pro něj malý komiks, který jednoduchým způsobem vysvětloval, co dělám a proč budu tak dlouho pryč. Nakreslil jsem sebe s kamerou, věže uhelných dolů a struskové haldy a pak jsem nakreslil pohoří Himálaj a řekl mu, že tam musím natáčet. Bylo to před dvěma lety a on byl ještě dítě. Teď jsou mu čtyři roky a můžu s ním mluvit skoro jako s dospělým. Občas se spolu díváme na natočené záběry. Jednou viděl krásné záběry se zlatavým světlem a děti hrající si u zničeného domu. "Mami, to je ale krásné světlo! Jak je to tam krásné," řekl. Loni v zimě, před odjezdem nočním vlakem na východní Ukrajinu, jsme Thea našli u dveří, jak sedí na svém malém kufříku: "Mami, jedu s tebou na Donbas!" A ano, chci mu to místo ukázat. Možná to zní divně, brát čtyřletého syna do vesnice na frontě, ale chci, aby to místo viděl dřív, než vymře. Theo ví, že na Ukrajině je válka a ví, že jsem tam byla. Snažím se mu to vysvětlovat velmi opatrně, ale myslím, že je důležité, aby to věděl. Loni v zimě jsem se stala programovou ředitelkou nové dokumentární soutěže kyjevského mezinárodního filmového festivalu Molodist. Když byl Theo nemocný a nemohl chodit do školky, díval se se mnou na některé filmy. Jednou jsme se dívali na film o malijských migrantech ve Švýcarsku, který ukazoval, jak je to pro ně těžké, když spí venku na ulici nebo čekají na nové doklady. Theo se pořád ptal: "Mami, co se stalo v Mali? Kde je Mali?" Stéphane a já jsme mu podali jednoduché vysvětlení o tamní situaci. O několik týdnů později Theo seděl u snídaně, točil malým glóbusem a sám našel Mali na mapě, i když se teprve učil číst. Vykřikl: "Mami, mami, podívej, našel jsem Mali! Mami, řekni mi o Mali víc a pojedeme tam natočit dokument." Dojalo mě to. Cítila jsem, že je pro něj důležité být v kontextu toho, co dělám. Miluji svou práci, ale někdy jsem smutná, že nemohu trávit tolik času se svým synem. Od začátku roku jsem strávila tři měsíce na place v Donbasu a Nepálu. Přesto se s ním snažím v rámci možností sdílet vše, co dělám.

Film Home Games je ke zhlédnutí na Netflixu od 23. prosince 2021.

Interview je součástí série rozhovorů s evropskými dokumentaristy a dokumentaristkami u příležitosti 20 let Institutu dokumentárního filmu.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace