EAST DOC INTERACTIVE

Doc Tank představí v Krakově kreativního technologa Carla Guyenetta

12. 5. 2016

Autor: Barbora Holková

4. června se během 56. ročníku Filmového festivalu v Krakově uskuteční v rámci jeho  interaktivního programu KRK - Krakow Interactive panelová debata VR - Realita 2.0. Co je za ní? Diskuze otevře problematiku dopadu virtuální reality na lidské vědomí.  Základní tendence ve své přednášce definuje uznávaný futurista a počítačový vědec Carl Guyenette. Do Krakowa jej  pozvala vedoucí projektu Doc Tank Miriam Ryndová z IDF, která bude celý program KRK Interactive moderovat.

Viens"Virtuální realita otevírá další mediální epochu. Jak bude v nové éře vypadat interakce lidských vědomí? Síť neuronů v lidském mozku se již změnila po nástupu internetu, koncept  rozšířené "Augmented" a smíšené "Mixed" reality přinese další výzvy.  Termín efemerizace, který zavedl R. Buckminster Fuller definuje možnost technologického pokroku jako neustále se zrychlující nárůst efektivity - schopnost vyprodukovat více věcí, služeb, informací za použití méně prostředků, času a úsilí. Fullerova vize směřovala k tomu, že efemerizace vyústí do neustálého zvyšování požadavků na životní standard pro stále narůstající populaci, bez ohledu na vyčerpatelnost přírodních zdrojů. Fuller shledal efemerizaci jako nevyhnutný trend v rozvoji lidstva a použil příklad montážní linky Henryho Forda, která může přinést lepší produkty za menší cenu bez vyšší vazby na produktivitu."
* R. Buckminster Fuller, Nine Chains to the Moon, Anchor Books, 1938, 1973, pp. 252–59.

Carl Guyenett se ve svém příspěvku inspirovaném touto teorií ptá: Přináší VR ranou fázi nového jazyka pro přímou komunikaci mezi lidskými neuronovými sítěmi? Díky možnostem přímých prožitků, které virtuální realita přináší, můžeme ještě víc zapojit naší empatii. Pravděpodobně se posuneme o další krok dříve než jsme předpokládali....

Po přednášce s Carlem Guyenettem bude následovat představení projektu Bouře (autorka Anrick Bregman)  z inovativního studia UNIT9. Jejich produkce využívá nejnovější digitální technologie a nabízí projekty pro VR, herní a filmový průmysl. 


Refuge"Bouře" začala jako experiment v uživatelském dizajnu určeném pro virtuální realitu. Chtěli jsme si vyzkoušet projekt, který není zasazen výhradně do herního anebo filmového světa. Od momentu, kdy si uživatel nasadí headset, vnoří se do oslepující sněhové bouře. Na to, aby se dostal do závětří a neumrzl, musí v prostoru během 15 minut vyřešit několik modelových situací. Každou sekundu se přitom teplota Vašeho těla snižuje a Vaše pohyby zpomalují. "Bouře" zkoumá úlohu uživatele v této situaci, a to, jak silný fyzický zážitek mu může virtuální realita zprostředkovat. Jakub Jakubowski a Jakub Brzózka, kteří osobně v Krakowě projekt představí říkají:  "Bouři jsme vytvořili jako film, kterého režisérem je divák sám. Chtěli jsme, aby uživatel cítil skutečný chlad, když si nasadí headset."

Program KRK Interactive zorganizovalo IDF ve spolupráci s Krakowským filmovým festivalem již podruhé. V loňském roce tu Doc Tank představil renomovaného profesora komparativních mediálních studií na Massachusetts Institute of Technology (MIT) a profesora komparativní mediální historie na univerzitě v Utrechtu, Williama Uricchia.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace