EX ORIENTE FILM

Úspěšné dokumenty z líhně Ex Oriente Film na Festival Scope PRO

31. 5. 2016

Autor: Filip Šebek

Šestici dokumentárních filmů, které v minulosti prošly workshopem Ex Oriente Film, mohou od dnešního dne po celý rok zhlédnout filmoví profesionálové z celého světa na renomovaném portálu Festival Scope PRO. Jde o začátek dlouhodobější spolupráce, která si klade za cíl dostat vybrané snímky do širšího povědomí filmových producentů, distributorů, nákupčích a zástupců filmových fondů či festivalů.

„Dlouhodobě se snažíme filmům vyvíjeným v rámci workshopu Ex Oriente Film pomáhat i po absolvování tohoto programu a poskytovat jim i jejich tvůrcům podporu až do fáze distribuce. Již před několika lety jsme spustili program následné podpory, Ex Oriente Film Follow-up Program, jehož cílem je přivést účastníky workshopu a jejich projekty na klíčové evropské festivaly, trhy, koprodukční fóra, partnerské vzdělávací programy i VOD platformy, a pomoci jim tak dále v propagaci, rozvíjení sítě kontaktů i know-how získaného na workshopu. Mám velkou radost, že se nám nyní podařilo domluvit spolupráci s renomovaným portálem Festival Scope PRO a věřím, že toto partnerství pomůže vybraným filmům k tomu, aby našly další cesty k divákům,“ říká vedoucí projektu Ex Oriente Film Veronika Lišková.

Během 14leté existence mezinárodního workshopu autorského dokumentárního filmu Ex Oriente Film prošlo jeho aktivitami přes 150 filmů, z nichž si celá řada odnesla ocenění z předních světových festivalů. Z šesti snímků vybraných letos pro Festival Scope PRO má za sebou úspěšné festivalové putování například polský dokument Bratři, oceněný hlavní cenou na festivalu DOK Leipzig či Grand Prix sekce La Semaine de la Critique v Locarnu. Jeho režisér Wojciech Staroń v něm vypráví o fascinujícím, hořkosladkém vztahu dvou bratrů, ale také o stáří a nezlomném úsilí co nejlépe využít čas, který v životě zbývá. 

Velmi úspěšný je také německo-polský dokument Dominový efekt, který byl vybrán do programu celé řady prestižních festivalů a odnesl si ocenění např. z Visions du réel, DOK Leipzig či festivalů v Krakově, Jerevanu a Kosovu. Formálně propracovaný snímek o milostném vztahu mezi abcházským ministrem sportu Rafaelem Amparem a jeho ruskou novomanželkou Natašou se odehrává na pozadí Mistrovství světa v dominu probíhajícím v kulisách zdevastované Abcházie, v níž navzdory ruským slibům nefunguje téměř nic. Oceňovaný polský režisér Piotr Rosolowski a dokumentaristka Elwira Niewiera strávili s filmem přes tři roky práce a jeho základ položili právě během účasti na sérii workshopů Ex Oriente Film.

Dalším snímkem, který budou moci filmoví profesionálové zhlédnout na stránkách Festival Scope PRO, je český dokument Nebezpečný svět Rajka Dolečka. Režisérka filmu Kristýna Bartošová se v něm vydává na společnou cestu na Balkán s devadesátiletým expertem na boj s obezitou Rajko Dolečkem, který se chlubí přátelstvím s válečným zločincem Ratko Mladićem a je dodnes přesvědčen, že se známá genocida v Srebrenici nikdy nestala. Ve výběru nechybí ani filmová pouť na pomezí dokumentu a fikce s názvem Escaping Riga. Jeden z nejvýraznějších lotyšských režisérů Davis Simanis v ní prozkoumává, jakým způsobem se události 20. století podepsaly na životech dvou rodáků z Rigy, britského filozofa Isaiah Berlina a ruského režiséra Sergeje Ejzenštejna. Dalším lotyšským zástupcem ve výběru je dokument The Invisible City, ve kterém režisér Viesturs Kairish přibližuje černobylskou zónu, v níž překvapivě nachází skupina lidí ideální oázu pro život v těsném sepětí s přírodou. Posledním z filmů je litevský dokument s výmluvným názvem When We Talk About KGB, v němž tvůrci Maxì Dejoie a Virginija Vareikyté přivádí diváky do bývalého sídla KGB v centru Vilniusu a skrze rozhovory s tehdejšími disidenty i agenty KGB připomínají jeho temnou minulost.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace