EAST DOC PLATFORM

EAST DOC MARKET

ČESKÝ DOKUMENT

Pětice dokumentů podpořených IDF v soutěžních sekcích na MFF Karlovy Vary

7. 6. 2016

Autor: Filip Šebek

Soutěžní sekce dokumentárních filmů na MFF v Karlových Varech prošla v letošním roce razantní obměnou. Soutěž krátkých dokumentů do 30 minut organizátoři zrušili a místo toho rozšířili Soutěž dokumentárních filmů nad 60 minut z původních deseti na dvanáct snímků. Hned tři z nich se představí ve světové premiéře, půjde o Normální autistický film Miroslava Janka, FC Roma Tomáše Bojara a Rozálie Kohoutové a dokument Příbuzní Vitalije Manského. V evropské premiéře zde bude ještě ze snímků podpořených IDF uveden dokument Probdělé noci Michała Marczaka, do soutěžní sekce Na východ od Západu pak organizátoři festivalu zařadili snímek Houstone, máme problém! od Žigy Virce.

Renomovaný český dokumentarista Miroslav Janek se ve svém snímku s názvem Normální autistický film rozhodl zaměřit na specifičnost autismu. Jankův dokument se namísto pohledu na autismus jako diagnózu zaměřuje na magické až mysteriózní způsoby uvažování autistů, které vnímá jako jedince, jejichž myšlení nás může v řadě ohledů obohatit. Snímek byl ve fázi postprodukce prezentován loňské září na Večeru českého dokumentu v kině Světozor. Zde byl také představen již jako čerstvě dokončený film nový film Tomáše Bojara a Rozálie Kohoutové nazvaný FC Roma. Dokument s řadou vtipných momentů a stylizací zachycuje jednu sezonu v nejnižší české fotbalové lize, kterou absolvoval tým složený převážně z romských hráčů. Vzhledem k tomu, že romská populace se u nás netěší velké přízni, naprostá většina ostatních týmů odmítla z různých důvodů proti FC Roma nastoupit. Díky tomu klub vyhrával většinu zápasů kontumačně. Tvůrci tak sledují příběh klubu na pozadí jedné podivné fotbalové sezony. Snímek byl podpořen Institutem dokumentárního filmu zařazením do Project Market v rámci letošní East Doc Platform.

Ve světové premiéře se v karlovarské soutěži dokumentů představí také nový snímek původem ukrajinského dokumentaristy Vitalije Manského Příbuzní. Režisér filmu sice žije v Moskvě, ale narodil se ve Lvově a občanem Ruska se stal po rozpadu SSSR. Ve svém nejnovějším dokumentu se vrací do své rodné Ukrajiny navštívit matku, tety, bratrance a sestřenice ve Lvově, Oděse a Sevastopolu, aby zjistil, co zapříčinilo současný konflikt. Snímek byl prezentován v roce 2015 na East European Forum v rámci East Doc Platform.

Dalším kandidátem na ocenění pro nejlepší dokument bude letos ve Varech snímek Probdělé noci polského režiséra Michała Marczaka. Nonkonformní polský tvůrce, jenž z mantinelů tradiční dokumentární tvorby neustále vybočuje k hybridním formám, vzdává hudebně nadupaným portrétem varšavských mladíků Krzysztofa a Michała hold generaci dvacátníků, hltajících každý den plnými doušky i poté, co se zbytek města uložil ke spánku. Film uvedený na festivalu v evropské premiéře se v loňském roce na East Doc Platform účastnil individuálních schůzek v rámci Project Market.

Taktéž v evropské premiéře pak bude v soutěžní sekci Na východ od Západu uveden snímek Houstone, máme problém!. Výpravnou dokufikci natočenou v koprodukci pěti zemí včetně České republiky o dosud utajeném jugoslávském vesmírném programu, který měl dostat americké kosmonauty na Měsíc a vyhrát tak studenou válku, prezentoval už v roce 2012 její režisér Žiga Virc na East Doc Platform v rámci Project Market. Autorům filmů podpořených IDF a vybraných do soutěžních sekcí 51. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary držíme palce při klání o Křišťálový globus.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace