EX ORIENTE FILM

Ex Oriente Film přivede do Jihlavy Victora Kossakovského, Laurenta Bécue-Renarda a Anju Salomonowitz

29. 9. 2015

Autor: Veronika

Při příležitosti konání MFDF Ji.hlava pořádá Institut dokumentárního filmu druhé setkání workshopu Ex Oriente Film, které bude probíhat od 26. do 31. října v hotelu Gustav Mahler a kině Dukla. Více než 15 renomovaných tutorů, hostů a observerů zde bude pracovat s 12 týmy dokumentaristů ze střední a východní Evropy na jejich projektech.

Kromě uzavřených skupinových pracovních setkání i individuálních konzultací zaměřených na vývoj příběhu, produkci, i distribuční aspekty vznikajících dokumentů, nabídne program Ex Oriente film několik výjimečných přednášek, projekcí i masterclassů, které budou otevřeny dokumentárním profesionálům i zájemcům z řad veřejnosti.

Letošní otevřený program pokrývá širokou škálu témat: přednášky zaměřené na právní hlediska mezinárodní koprodukce, alternativní financování, cross media i distribuci. Tradičně budou na programu také masterclassy a projekce několika celosvětově proslulých dokumentárních tvůrců.

Čestnými hosty letošního jihlavského Ex Oriente Film budou tři mezinárodně uznávaní a inspirativní režiséři Victor Kossakovsky (Rusko), Laurent Bécue-Renard (Francie) a Anja Salomonowitz (Rakousko).

Ve své masterclass nazvané "Moje zdroje inspirace" umožní Victor Kossakovsky publiku nahlédnout do svých tvůrčích postupů a inspiračních zdrojů i principů, na kterých staví své oceňované dokumenty. Přednášce bude předcházet projekce jeho zatím posledního celovečerního snímku "Ať žijí protinožci!" (2011). Tato projekce je pořádána ve spolupráci s MFDF Ji.Hlava.

Laurent Bécue-Renard, jehož poslední snímek Of Men and War vyhrál hlavní cenu za nejlepší celovečerní dokument na festivalu IDFA 2014, se podělí o stěžejní prvky svého režijního rukopisu, v němž se terapie stává kreativním procesem a formou individuálního i kolektivního vyprávění, v němž i kamera a film hrají roli. Masterclass bude předcházet projekce režisérova debutu War-Wearied (2003), který sleduje osudy tří mladých bosenských žen, které se vyrovnávají s bolestí ze ztrát, které jim přinesla válka.

Otevřený program uvede masterclass režisérky Anji Salomonowitz, která je známá zpracováváním sociálních i politických témat, k čemuž využívá jak dokumentaristických, tak klasických vyprávěcích postupů. Publiku nabídne detailní vhled do svého přístupu k psaní scénáře - od synopse přes treatment, výběr herců až po finální podobu.

Nová media, cross media a současné trendy v dokumentární tvorbě jsou středem zájmu dvou přednášek letošního programu; Alex Szalat, commissioning editor francouzské televize Arte se podělí o své dojmy z toho, co hledají, preferují či vyžadují lidé, kteří rozhodují o výběru filmů pro televize či festivaly; Tobias Büchner nadnese problémy, se kterými se musí potýkat filmaři v dnešní době rychle se měnících trendů a postupující digitalizace. Chorvatský producent Siniša Juričić promluví o rozpočtech a koprodukcích a důležitá právní témata budou přednesena německým právníkem Stefanem Rüllem.

Celý program workshopu Ex Oriente Film probíhá v anglickém jazyce.

Kompletní seznam letošních tutorů a observerů můžete najít zde.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace