EX ORIENTE FILM

KINEDOK

EAST DOC PLATFORM

EAST DOC MARKET

EAST DOC INTERACTIVE

EAST DOC FORUM

ČESKÝ DOKUMENT

Kritická dokumentární tvorba se stává riskantním podnikem

20. 2. 2018

Autor: Marta Jallageas

Ve dnech 3. – 9. března 2018 se uskuteční EAST DOC PLATFORM, největší akce pro dokumentární tvůrce ve střední a východní Evropě. Během týdne se v Praze potká světová špička filmových profesionálů, distributorů, televizních a festivalových dramaturgů. Filmaři představí své připravované dokumentární snímky a budou usilovat o ceny v celkové hodnotě přesahující 35 000 eur. Pro širokou veřejnost je připravena řada zajímavých přednášek od předních světových filmových odborníků. Většina akcí proběhne v Institutu Cervantes, vstup na program v anglickém jazyce je zdarma.

Téma sedmého ročníku Nový disent reaguje na vzestup nacionalismu a totalitních tendencí v zemích střední a východní Evropy. „V současné době stále častěji slýcháváme o politické snaze omezit kritické hlasy médií. Veřejnoprávní instituce zažívají přímé útoky na svobodu slova a práce dokumentaristů a novinářů se dostává pod cenzurní tlaky už i v České republice. Společná historie bývalého východního bloku má s podobnými tendencemi hlubokou zkušenost. Nyní je čas toto téma znovuotevřít a najít v něm inspiraci pro současnou situaci,“ vysvětluje vedoucí EDP Tereza Šimíková. Jaký vliv mají totalitární tendence na život a práci dokumentaristů a je jejich tvrdohlavá neochota přivřít oko skutečně důležitá jako nikdy předtím? Na tyto otázky se pokusí odpovědět diskuzní panel s pozvanými hosty: Max Tuula (producent kontroverzního filmu Proces – Rusko vs. Oleg Sentsov), Kenan Aliyev (výkonný redaktor Current Time TV), Konrad Szołajski (Válka se satanem a právě připravuje The Good Change), Jakub Górnicki z nové polské nezávislé platformy kritické publicistiky Outriders, Filip Remunda (Český žurnál) a Vesela Kazakova, autorka bulharského filmu The Beast is Still Alive o přežívání komunistických struktur v post-komunistickém Bulharsku. Moderování panelu se ujme zkušená novinářka Veronika Sedláčková a pro návštěvníky bude zajištěn simultánní překlad do češtiny. Akce se koná v úterý 6. března od 16:00 v Kině 35 Francouzského institutu.

Letošní ročník připravil pro návštěvníky celou řadu inspirativních přednášek. Ve středu 7. března v 17:00 vystoupí jedna z nejpopulárnějších dokumentaristek současnosti Kim Longinotto podepsaná pod úspěšnými tituly jako Sisters in Law, vítězného snímku z festivalu v Cannes nebo Rough Aunties, dokumentu oceněného na prestižním Sundance festivalu. Novinky ze světové interaktivní tvorby přijede prezentovat Liz Rosenthal, kurátorka první festivalové soutěže virtuální reality na světě, konající se v rámci Benátského bienále. Přednáška pod názvem „Jak přivést VR projekty k životu“ se koná v pondělí 5. března v 18.00 v Institutu Cervantes.

Další atraktivní diskuzní panel bude věnován novému způsobu financování dokumentů. Tradiční model mezinárodní spolupráce s televizemi díky odlivu prostředků na koprodukce selhává, a proto East Doc Platform přiveze pro producenty zcela nové partnery – především zástupce mezinárodních fondů, ale i investorů propojující film a soukromý sektor. Do Prahy poprvé přijedou zástupci amerického fondu podporujícího ženské filmařky Chicken & Egg Pictures, Whicker´s World Foundation nebo Filmového institutu Tribeca, který společně s EDP pořádá zcela novou soutěž krátkých dokumentárních filmů. Diskuzní panel proběhne ve středu 7. března, a to od 15:00.

Filmaři, kteří na East Doc Platform představí své připravované dokumenty, budou usilovat o některou z cen věnovanou na další rozvoj svého filmu. Skvělou zprávou pro české diváky je fakt, že téměř v každém třetím vybraném titulu vidíme českého zástupce v roli režiséra nebo (ko)producenta. I mezi těmito tituly přijedou do svých programů vybírat zástupci prestižních světových festivalů. Velikou příležitostí pro filmaře bude přítomnost Martijna te Pase, hlavního dramaturga největšího světového dokumentárního festivalu - IDFA Amsterdam. Na East Doc Platform bude hledat ty nejlepší celovečerní filmy z regionu, což tvůrcům může zajistit velmi úspěšnou budoucnost jejich připravovaného titulu.

Mezinárodní porota v sestavě Serge Gordey, Esther van Messel, Rada Šešić, Lejla Dedić a Lars Säfstrom ocení nejlepší projekt ve fázi vývoje a výroby Cenou East Doc Platform v hodnotě 7 500 eur. Generální mediální partner Česká televize vyhlásí vítěze Koprodukční ceny ČT spojenou s finanční podporou v hodnotě 150 000 korun českých. Nejlepší krátkometrážní projekt získá produkční podporu až 20 000 dolarů a roční podporu distribuce od Filmového institutu Tribeca. Všechny projekty vybrané na East Doc Platform 2018 budou navíc soutěžit o Cenu HBO Europe v hodnotě 2 000 eur věnovanou na vývoj projektu. Current Time TV podpoří vybraného režiséra finanční částkou 1 500 eur.

Institut dokumentárního filmu si je také vědom problematické distribuce dokumentárních filmů a své působení již čtvrtým rokem rozšiřuje o projekt KineDok, zabývající se alternativní distribucí. Ve středu 7. března v pražském MonoFono proběhne od 21:00 slavnostní zahájení dalšího ročníku spolu s projekcí filmu Přijímání (r. Anna Zamecka, 2017), vítězem Evropské filmové ceny za nejlepší dokument 2017. Po projekci následuje debata s tvůrci a KineDok party.

East Doc Platform je organizována Institutem dokumentárního filmu ve spolupráci s Mezinárodním festivalem dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět.

Podívejte se na letošní video upoutávku zde.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace