KINEDOK

KineDok uvede Okupaci 1968 na karlovarském festivalu

22. 6. 2018

Autor: Veronika Zýková

V roce 1968 obsadilo 5 zemí Varšavské smlouvy Československo. 50 let poté 5 tvůrčích osobností z těchto 5 zemí natočilo 5 krátkých filmů o invazi z pohledu lidí, kteří se jí účastnili jako okupanti. Jedinečnou site-specific projekci filmu Okupace 1968 uvádí v české premiéře KineDok 4. července od 19 hod. v pop-up klubu Aeroport během 53. ročníku MFF Karlovy Vary.

Tento dokumentární film je kolektivním projektem zobrazujícím subjektivní pohled vojáků „spřátelených“ vojsk, jejich myšlenky, pocity a úlohy, které plnili během okupace Československa v srpnu 1968. Hlavní otázkou filmu je, jak se člověk zachová, když se ocitne uprostřed dění takového rozměru. Jakou roli hraje individuální zodpovědnost, zachování si vlastních názorů a morálních zásad a jak se mění ve chvíli, kdy se rozhoduje mezi záchranou života a dodržováním pravidel. Aby byla zachována rozmanitost pohledů, spolupracovalo na filmu pět režisérů z pěti zemí bývalé Varšavské smlouvy, které se zúčastnily okupace v srpnu 1968.

Výsledkem spolupráce tvůrců z Ruska, Maďarska, Polska, Německa a Bulharska je pět 26minutových dokumentárních filmů a pět různých pohledů. Jednotlivé filmy režírovali Stefan Komandarev (An Unnecessary Hero, Bulharsko), Marie Elisa Scheidt (Voices in the Forest, Německo), Magdalena Szymkow (Soldiers’ Wives & Spies, Polsko), Evdokiya Moskvina (The Last Mission of General Ermakov, Rusko) a Linda Dombrovszsky (Red Rose [Friendship and Love in the Time of Occupation], Maďarsko)Producentem filmu je Peter Kerekes. Ten se spolu s koproducentem Filipem Remundou a režisérkami Evdokií Moskvinou, Marií Elisou Scheidt a Magdalenou Szymkow zúčastní projekce v Aeroportu. Více o jedinečném projektu najdete na těchto webových stránkách.

KineDok, jenž projekci Okupace 1968 na karlovarském festivalu pořádá, je unikátní filmový klub a distribuční platforma sdružující partnerské země (Bulharsko, ČR, Slovensko, Chorvatsko, Maďarsko, Norsko, Rumunsko), v nichž probíhají projekce současných dokumentů na netradičních místech. Zažít tak můžete promítání filnů na velkém plátně a debaty s tvůrci v neformálním prostředí klubů, kaváren, galerií, knihkupectví a dalších míst. Českými filmy v letošní nabídce KineDoku jsou Milda (r. Pavel Křemen), Nic jako dřív (r. Lukáš Kokeš, Klára Tasovská), Svět podle Daliborka (r. Vít Klusák).

V nabitém programu karlovarského festivalu lze najít i několik českých a koprodukčních dokumentů. Dokumentární soutěž nabídne snímky V Mosulu (r. Jana Andert, účast na East Doc Platform 2018), Mimořádná zpráva (r. Tomáš Bojar) a Svědkové Putinovi (r. Vitalij Manskij). Zvláštního uvedení se dočkají Cirkus Rwanda (r. Michal Varga, účast na Ex Oriente Film 2015) a King Skate (r. Šimon Šafránek).

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace